12 [OCT 14] ECONOMIC Buzau
Duminică, 12 octombrie 2014

Exploatări de gaze la C. A. Rosetti

Adrian Crăciun alte articole de Adrian Crăciun
0 voturi 1743 vizualizari 0 comentarii adriancraciun@sansanews.ro

Investiţiile făcute aduc cca. 3 miliarde lei vechi pe an la bugetul comunităţii locale, urmând să fie făcute noi foraje  

O comună din zona de sud-est a judeţului ar avea şanse să facă un pas important să se descurce cu propriile resurse financiare, în condiţiile în care autorităţile locale ar putea primi redevenţe ca urmare a exploatării de resurse naturale de pe raza teritorială pe care o administrează. Este cazul comunei C. A. Rosetti, localitate în care s-a confirmat existenţa resurselor de gaze naturale şi în care deja se face exploatarea acestor resurse. Potrivit datelor furnizate de primarul Ionel Cânjău, în prezent există două sonde care exploatează această resurse, alte două sonde urmează să fie branşate pentru exploatare şi există documentaţii de autorizare pentru alte foraje şi probe de producţie. În final, şansa existenţei resurselor naturale pe raza localităţii este de bun augur şi pentru comunitate, administraţia locală având şanse să facă un pas spre autonomia locală, exploatările de gaze înseamnând bani siguri la bugetul comunei C. A. Rosetti.

 

În prezent, S.N.G.N. ROMGAZ S.A. – Sucursala Târgu Mureş, a realizat proiectul tehnic pentru realizarea lucrărilor la investiţia „Lucrări pregătitoare provizorii, foraj şi probe de producţie la Sonda 35 Caragele Bălteni”, propusă a fi amplasată în extravilanul comunei C. A. Rosetti. Pe lângă veniturile ce vor fi aduse de noua investiţie, reprezentanţii autorităţilor locale speră ca legislaţia să fie modificată astfel încât comunitatea să beneficieze şi de redevenţe pentru resursele de gaze exploatate de pe raza comunei. „La noi gazele deja se exploatează de la două sonde, se exploatează şi în zona Surdila Greci din Brăila şi investiţiile continuă. Primăria primeşte bani din concesiunea terenului şi din taxele de autorizare. Primim cca. 3 miliarde lei vechi pe an, dar noi sperăm să se modifice legislaţia astfel încât ca primăria locală să primească şi redevenţe”, ne-a declarat primarul Ionel Cânjău.


 
Până în prezent, Primăria C. A. Rosetti are patru contracte de concesiune pe suprafeţe de 5.000 metri pătraţi fiecare, la bugetul local fiind încasată suma de 4 euro/m.p. Din banii obţinuţi astfel, reprezentanţii autorităţilor locale au realizat o serie de lucrări de modernizare a infrastructurii, primarul Ionel Cânjău explicând că a considerat prioritară modernizarea drumurilor. Pentru noua investiţie menţionată trebuie să treacă un interval în care să fie obţinută autorizarea de construire. Astfel, potrivit datelor furnizate de Grigore George, din cadrul PETROSTAR Ploieşti, firmă care a realizat proiectul tehnic, exploatarea la Sonda 35 Caragele Bălteni ar putea începe abia peste o jumătate de an. Etichete: Exploatări |  Rosetti
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU