26 [IUN 13] ECONOMIC Buzau
Miercuri, 26 iunie 2013

Ductil Steel dă semne de reviriment

Adrian Constantin alte articole de Adrian Constantin
1 vot 2552 vizualizari 0 comentarii adrianconstantin@sansanews.ro

Comenzile le dau speranţe sindicaliştilor, disponibilizările au fost sistate

Iniţial se anunţase că vor fi date afară 85 de persoane, în două etape, dar s-au făcut doar o parte din concedieri

Au început să primească din nou comenzi şi au şanse să îşi păstreze locurile de muncă. 

Acest lucru este valabil cel puţin pentru o parte dintre angajaţii Ductil Steel Buzău, una dintre uzinele ce a aparţinut companiei Mechel şi a fost transferată către Invest Nikarom, în prezent oamenii avînd motive de speranţă, un prim pas fiind sistarea disponibilizărilor anunţate iniţial. 

Potrivit datelor furnizate de Gheorghe Botică,  liderul de sindicat al companiei, iniţial se anunţase că vor fi date afară 85 de persoane, în două etape, dar nu au fost făcute decît disponibilizările anunţate în prima etapă. 

'S-au disponibilizat 66 de salariaţi, dintre care 16 persoane care erau oameni fie cu contracte de muncă pe perioadă determinată, fie oameni care erau la pensie şi cumulau la salariu, iar restul 50 cu salarii compensatorii. Mai exact a fost vorba de trei salarii compensatorii, la valoarea celor din ultima lună lucrată. Pentru aceşti oameni 20 iunie a fost ultima zi de muncă, iar acum urma să fie anunţată a doua etapă de disponibilizări, pentru încă 19 salariaţi. Deocamdată acestea s-au sistat, comenzile au crescut faţă de mai şi aşteptăm să vedem ce va fi în iulie', ne-a declarat Gheorghe Botică,  liderul de sindicat.

Comenzile ferme, salvarea fabricii 

În 2011 uzinele Mechel din România, printre care se numără şi fabrica buzoiană, au avut pierderi cumulate de 130 milioane euro, iar anul trecut de 200 milioane de lei, potrivit datelor prezentate de cei doi reprezentanţi ai Invest Nikarom. 

Înainte de vînzare, ruşii au estimat că în 2013 combinatele din România le-ar aduce pierderi de aproape 50 milioane de dolari. 

Pentru a ieşi din această situaţie, combinatele preluate de la Mechel au intrat în reorganizare, administratorul judiciar fiind RVA Insolvency. 

În aceste condiţii, unele active care nu au legătură cu activitatea de bază a companiei vor fi înstrăinate (terenuri, apartamente, secţii goale, spaţii), investitorul sperînd să obţină o bună parte din banii necesari pentru investiţii, o altă măsură fiind renunţarea la serviciile managerilor de top din cadrul combinatelor. 

În ceea ce priveşte situaţia fabricii buzoiene, reprezentanţii firmei Invest Nikarom, noii acţionari ai combinatelor siderurgice preluate de la Mechel, au promis că vor încerca să obţină cît mai multe comenzi pentru a continua activitatea, o parte din sîrma produsă la Buzău fiind destinată exportului.

Companie cu istorie de 50 de ani

Pentru producţia sa de sîrmă şi derivate din sîrmă, Ductil Steel Buzău a fost unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa de profil din România. 

Compania  a început activitatea în 1963, cînd a fost înfiinţată "Întreprinderea de Sîrmă şi Produse din Sîrmă" Buzău. 

Ulterior, evoluţia companiei a fost marcată de multiplele transformări economico-sociale şi, într-o mare măsură, de cele tehnice şi tehnologice, care au avut loc atît la nivel naţional, cît şi internaţional. 

Ca urmare a dinamicii impuse de economia de piaţă, în anul 1991 'Întreprinderea de Sîrmă şi Produse din Sîrmă' devenea, prin procesul de privatizare, S.C. Ductil S.A. Buzău, care s-a divizat în 1999, ultima etapă a procesului de privatizare ducînd la apariţia a două companii: S.C. Ductil, cu obiect de activitate producerea şi comercializarea consumabilelor de sudură, şi S.C. Ductil Steel S.A., axată pe producerea şi comercializarea sîrmelor şi a produselor din sîrmă.


Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU