02 [IUL 13] ECONOMIC Buzau
Marţi, 02 iulie 2013

Dezinteres pentru facilităţile privind înfiinţarea de firme

Adrian Constantin alte articole de Adrian Constantin
0 voturi 1768 vizualizari 0 comentarii adrianconstantin@sansanews.ro

Puţini tineri buzoieni tentaţi de cei 10.000 de euro de la stat

Din 1.171 de aplicanţi pentru start-up-uri, doar 15 sunt de la Buzău


Mulţi visători, dar puţini care îşi asumă riscuri în începerea unei afaceri.

Chiar dacă mulţi dintre tinerii care au ajuns să se angajeze se plîng că, fie la stat, fie la patron, este multă muncă şi se iau bani puţini, puţini au avut curaj să încerce să acceseze cei 10.000 de euro de la guvern care se acordă prin programul de stimularea şi sprijinirea demarării şi dezvoltării firmelor nou-înfiinţate (start-up-uri).

Pentru accesul la finanţare, în acest an din judeţul nostru doar 15 tineri buzoieni cu vârsta de până la 35 de ani au aplicat la 'Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri'.

Pe lista aplicanţilor publicată de Direcţia Implementare Programe pentru IMM-uri au fost acceptate la evaluare documentaţiile depuse de Ad Oil Butan Gas SRL-D, SC Liviu & Topor & Răzvan SRL-D, Interclean Marketing & Distribution SRL-D, Panoramic Mario SRL-D, SC Ideal Electric Standard SRL-D şi Megaprint Producţie Publicitară SRL-D.

Au mai avut documentaţii care au fost deja evaluate  firmele SC Idealo Efficient Home SRL-D, SC Marielle Boutique SRL-D, SC Idealo Electric Cab SRL-D, Cosanto Prod SRL-D, SC Allcri Rad Mar SRL-D, SC Mayer Top Clean SRL-D,  SC Absal Ad Trading SRL-D, Mirvana Ecoceanela SRL-D, formulare trimise avînd şi Viitorul Laura Sterian SRL-D.

În schimb, la nivel naţional sunt 1.171 de aplicanţi, ceea ce înseamnă că aplicaţiile de la Buzău sunt de cca. 1 % din numărul total de aplicanţi.

Facilităţi pentru microîntreprinderile S.R.L. – D

Principalul sprijin pentru tineri prin acest program este acordarea de către Agenţie a unei alocaţii financiare nerambursabile reprezentând cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro echivalentul în lei, din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinanţare.

Alocaţiile financiare nerambursabile se acordă în limita sumelor aprobate cu această destinaţie în bugetul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

Printre facilităţile de care beneficiază tinerii se numără garanţiile acordate de Fondul Naţional de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii S.A. – I.F.N. (F.N.G.C.I.M.M.) pentru creditele contractate de 'SRL-D' în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate de Agenţie, cu respectarea condiţiilor prevăzute în normele şi procedurile interne ale instituţiilor de credit şi ale F.N.G.C.I.M.M., până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro, echivalentul în lei.

Un alt avantaj este scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 (patru) salariaţi, angajaţi pe perioadă nedeterminată.

Aceasta perioadă constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, iar pentru stabilirea şi calculul drepturilor prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, se utilizează câştigul salarial mediu brut lunar, pentru care asiguratul plăteşte contribuţia individuală de asigurări sociale.

Pentru fiecare salariat, scutirea nu se acordă pentru veniturile salariale lunare care depăşesc cuantumul câştigului salarial mediu brut pe economie din anul anterior.

De asemenea, aplicanţii cu proiecte viabile mai beneficiază de scutirea de la plata taxelor pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comerţului, pentru înregistrarea microîntreprinderii, cît şi de consiliere, instruire şi sprijin din partea O.T.I.M.M.C., în a cărui rază de competenţă îşi are sediul social.

Accesul la informaţii, încă limitat

În România, 1 din 100 de tineri decid să înceapă o afacere pe cont propriu, faţă de 1 din 4 tineri în Cehia, Polonia sau Ungaria.

Foarte puţini tineri demarează o afacere pe cont propriu.

Cele mai frecvente cauze invocate sunt lipsa banilor şi birocraţia.

Un studiu despre antreprenoriat, realizat anul trecut în rândul tinerilor din principalele centre universitare din ţară, a arătat că peste 70% dintre ei s-au gândit să îşi demareze propria afacere.

Însă concretizarea acestor intenţii este mult mai mică, doar aproximativ 17% ajungînd la înfiinţarea unei societăţi comercială cu răspundere limitată în condiţiile Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, concluzia studiului fiind că accesul la informaţii este încă destul de limitat.

În aceste condiţii, obiectivul 'Programului pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri', îl constituie stimularea înfiinţării de noi microîntreprinderi, creşterea potenţialului de accesare a surselor de finanţare şi dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale tinerilor în scopul implicării acestora în structuri economice private.


Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU