02 [MAR 14] ECONOMIC Buzau
Duminică, 02 martie 2014

Criza înmulţeşte insolvenţele

Adrian Crăciun alte articole de Adrian Crăciun
0 voturi 1376 vizualizari 0 comentarii adriancraciun@sansanews.ro
Criza înmulţeşte insolvenţele

Anul nou a început cu stângul pentru multe dintre firmele buzoiene. Chiar dacă au trecut aproape cinci ani de la declanşarea crizei financiare, mulţi înteprinzători continuă să aibă probleme cu lichidităţile.

 

Pentru salariaţii simpli, criza a însemnat probleme cu ratele la bănci şi lipsa de bani pentru coşul zilnic de consum. Pentru mediul privat, dificultăţile financiare aduc mult mai multe dureri de cap. Antreprenorii se gândesc la asigurarea salariilor propriilor angajaţi, la plata furnizorilor şi a datoriilor către partenerii de afaceri.


Mai grav este când, la rândul lor, nu îşi pot recupera încasările de la clienţii pe care îi au şi ajung în situaţia de a nu-şi achita dările faţă de bugetul de stat. Iar aici intervine Fiscul.


În ianuarie, la Buzău, finanţiştii au făcut aproape 100 de cereri în Justiţie pentru declararea insolvenţei unor firme cu datorii totale de peste 10 milioane de lei. Alte peste 8.000 de firme au primit somaţii sau au popriri pe conturi.


Au fost comunicate somaţii în număr de peste 6.000, iar sumele totale aferente somaţiilor respective se ridică la peste 152 milioane de RON. Popriri asupra conturilor bancare avem în jur de 2.200, cu sume totale de peste 134 milioane lei”, a declarat seful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Buzău, Petruş Octavian Cîrcei.


Dacă somaţiile primite de la Fisc încep să le dea dureri de cap, administratorii de firme pot solicita eşalonări la plată. Finanţiştii spun că este de preferat ca patronii să spună din proprie iniţiativă că se află în dificultate financiară generată de lipsa temporară a disponibilităţilor băneşti, decât să ajungă la insolvenţă.


Sunt foarte mulţi contribuabili care se află în dificultate financiară generată de lipsa disponibilităţilor băneşti, dar cei care doresc să prevină acumularea de noi datorii au posibilitatea să solicite eşalonarea la plată. Şi pentru noi, pentru Administraţia Judeţeană, este foarte important să facem o eşalonare, decât o cerere de insolvenţă, a mai precizat seful AJFP, Petruş Octavian Cîrcei.


Firmele care încearcă să treacă peste dificultăţile financiare, prin eşalonarea la plată îşi pot împărţi datoriile pe o perioadă de până la 60 de luni, ceea ce poate fi o soluţie  de salvare şi de continuare a activităţii.

 

  Etichete: datorii |  firma |  somatii |  insolventa
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU