11 [SEP 14] ECONOMIC Buzau
Joi, 11 septembrie 2014

Comuna Largu, în 'cărţi' pentru construirea unui parc eolian

Adrian Crăciun alte articole de Adrian Crăciun
0 voturi 2865 vizualizari 0 comentarii adriancraciun@sansanews.ro

Primăria Largu obţine deja venituri la bugetul local din concesionarea terenului

Largu ar putea fi a doua comună din judeţ în care să se producă energie eoliană, reprezentanţii WIND ENERGY ADVANCE TECH SRL fiind la un pas de obţinerea tuturor avizelor necesare demarării investiţiei.

 

Compania cu sediul în Bucureşti are deja verde de la Agenția pentru Protecția Mediului Buzău pentru Planul Urbanistic Zonal a proiectului „Construire parc eolian cu stație de transformare și racord electric în satul Largu”, implementarea planului de investiţii neavînd efecte negative asupra mediului și nici asupra sănătății populației. De asemenea, potrivit datelor furnizate de aleşii locali, din ultimele discuţii cu reprezentanţii firmei WIND ENERGY demararea lucrărilor este un lucru cert, pînă în prezent compania plătind de doi ani taxa de concesionare a terenului pe care va fi construit planul eolian.

 

Pentru administraţia Largu, demararea acestui proiect este de o importanţă deosebită, veniturile obţinute constituind una dintre sursele importante la  bugetul local. Astfel, în timp ce în alte comune proiectele de construire a unor parcuri eoliene au fost abandonate de mai mult timp, aleşii locali se consideră norocoşi că investitorii de la WIND ENERGY continuă să creadă în acest proiect. „Proiectul este susţinut de o societate din Bucureşti cu capital străin, cu investitori din Franţa şi China, şi noi sperăm să înceapă investiţia. Din cîte ştiu, mai au de obţinut un singur aviz şi încep lucrările. Ori şi pentru noi va fi un lucru foarte bun, pentru că obţinem bani din concesiune. Dacă nu era acest contract, greu supravieţuiam”, ne-a declarat primarul Stănel Neculai.
 

În prezent, în judeţul Buzău singurul parc eolian care a fost construit funcţionează în comuna Topliceni. În schimb, printre cei care au avut de suferit sunt reprezentanţii localităţilor în care se parafaseră contracte de concesiune a terenurilor pentru astfel de parcuri, dar investitorii s-au retras. Asta după ce autorităţile au decis să acorde producătorilor de energie regenerabilă mai puţine ajutoare sub forma certificatelor verzi. Un prim proiect a fost abandonat la Racoviţeni, comună în care un grup de investitori spanioli avea documentaţie făcută pentru înfiinţarea unui parc eolian şi plătiseră inclusiv pentru autorizaţia de construcţie. Pentru aleşii locali din Racoviţeni, abandonarea investiţiei de către spanioli a înseamnat pierderea celui mai mare plătitor de taxe locale din comună. Asta după ce timp de cîţiva ani compania spaniolă plătise sume consistente bugetului local, mai exact patru miliarde lei vechi, bani care au fost folosiţi pentru modernizarea şcolii şi construcţia unei grădiniţe.Etichete: Comuna |  construirea |  cărţi |  eolian |  Largu |  pentru
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU