04 [SEP 14] ECONOMIC Buzau
Joi, 04 septembrie 2014

Cîrnaţii de Pleşcoi, reatestaţi de producătorii din Berca

Adrian Crăciun alte articole de Adrian Crăciun
0 voturi 2869 vizualizari 0 comentarii adriancraciun@sansanews.ro

Producătorii din Berca au reuşit să se menţină pe piaţa produselor tradiţionale

Din 18 produse tradiţionale pe care Buzăul le avea atestate în 2013, pînă în prezent doar opt produse au trecut criteriile noii legislaţii din domeniu

Producătorii din Berca au reuşit să atesteze Cîrnaţii de Pleşcoi ca produse tradiţionale după noua legislaţie, deşi interdicţia folosirii aditivilor alimentari şi limitarea cantităţilor produse  a făcut o adevărată curăţenie pe piaţa acestor produse. Astfel, dacă la sfîrşitul anului 2013, România avea atestate 4.400 de produse tradiţionale, conform noii legislaţii, până la această dată Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a atestat doar 110 produse tradiţionale şi a respins alte 119 documentaţii. Situaţia este valabilă şi pentru producătorii din judeţul Buzău, din 18 produse atestate în 2013, pînă în prezent doar opt produse reuşind să îndeplinească toate criteriile noii legislaţii din domeniu, iar alte cîteva dosare fiind încă în evaluari la Ministerul Agriculturii.

 

În prezent, potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Direcţiei Agricole Judeţeane (DAJ) Buzău pe noua listă de produse tradiţionale atestate figurează specialităţile a doi producători. „ Deocamdată avem opt produse tradiţionale atestate. Este vorba de şapte produse ale firmei Gabioti, din Berca, care are atestate pentru Cîrnaţii de Pleşcoi crud-afumaţi, pentru mici de casă, piept de pui crud-afumat, muşchi ţărănesc crud-afumat, tobă de casă, lebăr de casă, cîrnaţi de casă crud-afumaţi. Tot pentru Cîrnaţii de Pleşcoi s-a autorizat şi firma Valmar, tot din Berca. Mai sunt dosare noi trimise la minister şi dosare în lucru, printre care produsele de la Casa Papuc, tot pentru specialităţi din carne. În schimb nu avem atestate pentru produse de panificaţie şi nici produsele lactate nu se mai regăsesc printre documentaţiile de atestare după noua lege, pentru că se impune respectarea unor cantităţi şi probabil că reticenţa de aici vine”, ne-a declarat Marian Grigoraş, directorul  DAJ Buzău. De asemenea, reprezentantul instituţiei a mai precizat că potrivit noii legislaţii, de la 11 septembrie 2014 doar producătorii atestaţi după noile criterii vor mai putea vinde produse cu logo-ul de produse tradiţionale româneşti.


La nivel naţional, reprezentanţii MADR speră că pe ultima sută de metri să depună dosarele mai mulţi producători. Conform condiţiilor incluse pe noua legislaţie, pentru atestarea unui produs tradiţional, în primul rând acesta trebuie fabricat pe teritoriul României. De asemenea, produsul nu trebuie să aibă în compoziţie aditivi alimentari, materia primă trebuie să fie locală, iar în accepţiunea europeană acest lucru înseamnă naţional. Procesul tehnologic şi modul de procesare al produselor trebuie să aibă o caracteristică tradiţională, iar reţeta trebuie să fie transmisă de generaţii. La finele lui 2013, România avea atestate 4.400 de produse tradiţionale şi era, probabil, ţara cu cel mai mare număr de produse atestate din Uniunea Europeană.



Etichete: Berca |  Cîrnaţii |  Pleşcoi |  producătorii |  reatestaţi
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU