20 [MAI 13] ECONOMIC Buzau
Luni, 20 mai 2013

Cireşele sunt un lux

Florin Zafiu alte articole de Florin Zafiu
0 voturi 1720 vizualizari 0 comentarii florinzafiu@sansanews.ro

Mai mari, cît să-ţi ia ochii ori mai mici pentru buzunare mai goale, cireşele sunt de cîteva zile vedete în Piata Centrală din Buzău. Sunt de mulţi rîvnite, însă preţul piperat îi ţine încă departe pe doritori. Şi nu e de mirare avînd în vedere că un kilogram de cireşe sare cu mult peste costul căpşunilor ori al strugurilor, şi se apropie de pragul psihologic de 20 de lei. Doar cele autohtone, dar nu la fel de atrăgătoare, sunt ceva mai accesibile la preţ.
 
Luna mai a adus pe tarabele din Piaţa Centrală cireşele la care, în special copiii, visează tot restul anului. Numai că preţul la care se vînd atrăgătoarele bobiţe roşii, este de-a dreptul piperat. Cu 18 lei atît cît costă kilogramul de cireşe îşi poţi umple sacoşa cu orice alte fructe. Aşa că cei mai mulţi buzoieni preferă să mai amîne momentul la care vor degusta fructele specifice lunii mai. Alţii, mai pofticioşi din fire, cumpără cireşe de cîţiva lei pentru a-şi satisface dorinţele culinare.

Cireşele care îi îmbie pe cumpărători în Piaţa Cenatrală sunt aduse din Grecia. Şi cum au parcurs mii de kilometri înainte de a ajunge pe tarabă, e explicabil preţul piperat, spun comercianţii. Dar în Piaţa Centrală au apărut şi cireşele autohtone.

Chiar dacă sunt mai ieftine, între 5 şi 8 lei kilogramul, fructele de pe tărîmurile noastre, nu au deloc căutare. Pentru că nu a plouat de ajuns, cireşele de la noi sunt mici şi mai puţiun atrăgătoare decît cele din import.

Cireşele autohtone de pe tarabele din Piaţa Centrală provin în principal din bazinul Cîndeşti. 


Etichete: Buzau |  Cirese |  Piata |  Pret
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU