22 [AUG 13] ECONOMIC Buzau
Joi, 22 august 2013

Ceapa de Buzău, sabotată de importuri

Mirela Dumitru alte articole de Mirela Dumitru
0 voturi 1807 vizualizari 0 comentarii mireladumitru@sansanews.ro

Avem agricultură, avem şi producţie, dar pentru că statul nu-i sprijină pe ţărani aceştia sunt pe punctul de a renunţa la cultivarea unor soiuri care aduc faimă legumiculturii locale. 

Ceapa de Buzău, de pildă, se vinde la marginea drumului, iar dacă mergem în hipermarketuri găsim ceapă de import. De altfel, faptul că importurile sufocă deja producţia autohtonă este confirmat şi de statisticile Ministerului Agriculturii.

În primele patru luni ale acestui an, România a importat aproape 30 de mii de tone de ceapă, usturoi şi praz, în timp ce ţăranii noştri s-au uitat la legumele lor cum se strică şi trebuie să le ducă la gunoi. Dar, producătorii autohtoni nu s-au dat bătuţi şi, în primăvară au cultivat din nou suprafeţe întinse, cu ceapă la Mărăcineni şi Săpoca şi cu usturoi la Râmnicelu. 

Vremea a ţinut cu ei, iar producţiile de ceapă sunt peste cele din ultimii ani. Ca şi la grâu, producţia bună înseamnă probleme pentru agricultori. Cultivatorii nu au unde să-şi vândă marfa aşa că ies cu ea la şosea. 

Că vânzarea cepei de apă de la Buzău este totuşi o afacere o demonstrează faptul că şi acolo, la şosea, singurul loc unde ţăranii mai vindeau acest produs, au apărut samsarii. Cu excepţia a doi-trei producători care îşi încearcă norocul, restul sunt angrosişti. Nu fac nimic mai mult decât să ia ceapa de la poarta grădinii, pe te miri ce şi să o vândă cu preţuri duble  ori chiar triple. 

Pentru producătorii autohtoni de ceapă de Buzău ori usturoi, legume în cultivarea cărora Buzăul are tradiţie, perspectivele sunt şi mai sumbre decât prezentul. Piaţa este invadată de importuri, iar oamenii cumpără şlegumele străinilor pentru că sunt la îndemână. Anul acesta, în doar patru luni de la începutul anului, România a importat peste 27 de mii de tone de ustori, praz şi ceapă. Mare parte din aceste importuri ajung în hipermaketuri şi în pieţele de la ora, adică exact în acele locuri unde se rulează cantităţi mari de marfă. Ţăranii noştri se lovesc de uşi închise când vor să îşi vândă şi ei producţia în astfel de locuri. 

Pentru ţărani supravieţuirea pe o piaţă sufocată de importuri este doar o chestiune de timp. Într-o agricultură ca o junglă care aşteaptă chiar şi în al doisprezecelea ceas măsuri de la Guvern, producătorii autohtoni sunt tot mai dezarmaţi şi capitulează rând pe rând. 

De altfel, aceleaşi cifre pe care le are la dispoziţie Ministerul Agriculturii arată că, de la un an la altul suprafeţele cultivate cu ceapă autohtonă se reduc. 


Etichete: agricultori |  angrosisti |  buzau |  productie |  ceapa
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU