16 [FEB 16] ECONOMIC Buzau
Marţi, 16 februarie 2016

Cea mai amendată companie de telefonie

Cătălina Jingoiu alte articole de Cătălina Jingoiu
0 voturi 1918 vizualizari 0 comentarii business2b@focustv.ro

Piaţa de telecom din România este una dintre cele mai dinamice, iar bătălia marilor operatori din domeniu se duce pe toate fronturile, de la creşterea calităţii serviciilor, la crearea de facilităţi şi oferte care să vină peste ceea ce anunţă concurenţa. Chiar şi în condiţiile unei asemenea concurenţe, datele statistice referitoare la reclamaţii şi nemulţumiri ale clienţilor demonstrează că este loc de mai bine în piaţă. Relevant în acest sens este şi faptul că, în 2015, media lunară a portărilor dintr-o reţea în alta a crescut semnificativ. Toate aceste date au fost făcute publice de Autoritatea Naţională în Comunicaţii. 

Numerele portate, trend ascendent
În 2015, volumul numerelor portate a urmat acelaşi trend ascendent ca şi în anii precedenţi. În fiecare lună, peste 70 000 de clienţi au plecat într-o altă reţea. Din totalul celor 723 443 de utilizatori portaţi, aproape jumătate au optat pentru reţeaua RCS& RDS, iar la coada clasamentului se află Telekom Mobile Comunications care a câştigat numai 10 la sută din clienţii portaţi. 

Telekom, cel mai reclamat operator de telefonie mobilă 
Serviciile de comunicaţii electronice furnizate de Romtelecom şi Cosmote, companii care fac parte din grupul Telekom, s-au aflat, în 2015, în topul reclamaţiilor. Potrivit ANCOM, din cele peste 2.000 de reclamaţii primite de la utilizatori (în creştere cu 19% faţă de anul precedent), 44% au vizat serviciile de telefonie mobilă, 11 % pe cele de internet, şi 9% serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale. Romtelecom şi Cosmote au fost reclamate, împreună, în 22 % din cazuri, Vodafone a avut 11 % din sesizări, iar Orange 10 %. 

Dacă eşti slab de înger, pleci din reţea doar când ai murit! 
Într-o asemenea piaţă concurenţială, bătălia care se duce pentru menţinerea clienţilor nu este întotdeauna bazată pe reguli morale. De pildă, încercarea de rezilia un contract de telefonie mobilă, mai ales dacă solicitarea este adresată operatorului înainte de expirarea duratei contractului, poate să pună clientul în situaţia de a se lovi de tot felul de piedici. Cele mai des întâlnite sunt discuţiile cu operatorii din callcenter care le explică abonaţilor că nu pot rezilia contractul înaintea expirării perioadei minime. Cam acelaşi gen de discuţii au loc şi în showroom-urile companiilor de telefonie mobilă. Cel mai convingător argument este cel al taxei de „justă despăgubire”, pe care operatorii au introdus-o în contracte şi a cărei valoare este cuprinsă, în general, între 500 şi 800 de lei, fiind calculată în funcţie de perioada rămasă din contract. În faţa unei ameninţări privind obligarea la plata unei asemenea taxe, cei mai muli clienţi cedează. Justiţia a pronunţat, însă, o decizie istorică, în 2015, prin care a obligat un operator să excludă din contractele sale clauza referitoare la taxa de „justă despăgubire” ceea ce a creat un precedent important ce poate fi invocat de clienţi în orice speţă similară. 
Lucrurile se pot simplifica în relaţia client-operator, dacă, în momentul în care vrea să renunţe la contract, consumatorul adoptă tactica rezilierii prin adresă oficială transmisă operatorului prin poştă, fax sau e-mail. Orice cerere de acest gen trebuie să fie datată şi semnată de titularul contractului, fiind necesară şi ataşarea unei copii a CI a acestuia. După transmiterea acestor documente, cu confirmarea de primire, operatorul este obligat să dea curs solicitării într-un interval de maxim 30 de zile. Deşi sunt invocate adesea taxele de reziliere, obligaţia clientului, la renunţarea la un serviciu este aceea de a achita doar contravaloarea ultimei luni în care a beneficiar de serviciile respective. Ulterior achitării acestor servicii, se poate realiza portarea la un nou operator, fără probleme. 
„Clienţii nu trebuie să se lase intimidaţi de încercările pe care le fac aceşti operatori invocând taxe abuzive sau alte argumente disperate, pentru a-i opri într-o reţea de telefonie. Iar dacă un client întâmpină ostilitate sau refuz într-un astfel de demers, trebuie să apeleze cu încredere la Oficiul pentru Protecţia Consumatorului. Au fost situaţii numeroase în care lucrurile s-au rezolvat în faza unor astfel de reclamaţii, ceea ce dovedeşte că abonaţii companiilor respective erau în drept să solicite rezilierea contractelor” ne-a declarat un avocat care a reprezentat clienţi în speţe de acest gen. Etichete: amendată |  companie |  telecom
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU