09 [IUN 15] ECONOMIC Buzau
Marţi, 09 iunie 2015

(P) Case cu materiale reciclate

Florin Zafiu alte articole de Florin Zafiu
0 voturi 2214 vizualizari 0 comentarii florinzafiu@sansanews.ro

Dărîmăm pereții, ca să reamenajăm casa, ce facem însă cu molozul și toate deșeurile rezultate în urma acestei acțiuni? Din păcate, mulți semeni abandonează gunoaiele din construcții la voia întîmplării, poluînd apele și mediul. V-ați gîndit însă vreodată că molozul poate fi materie primă pentru viitoarea construcție? Oricît ar părea de ciudat, cu asta se ocupă societatea Domenii Prest Serv, al cărei acționar este Consiliul Județean Buzău, care derulează un proiect european inedit: reciclează deșeurile din construcții. Este un domeniu de activitate mai puțin obișnuit, dar care se dovedește o soluție de viitor pentru construcții. Asta ca să nu mai punem la socoteală și că reciclarea deșeurilor din construcții protejează natura.

Staţie de sortare a deşeurilor din construcţii deschisă la Verneşti

Zeci de mii de tone de deşeuri rezultate în urma demolărilor sunt aruncate anual de oameni, dar și de firme din domeniul construcțiilor, la voia întîmplării. Munți de moloz și alte deșeuri din construcții se înalță în preajma cursurilor de apă, a pădurilor, în apropierea unor zone protejate,  aducînd un mare deserviciu mediului înconjurător. Amenzile pentru cei care se debarasează în acest fel de deșeurile din demolări sunt usturătoare, dar sunt depate de a-i descuraja pe poluatori. E o problemă reală a societății actuale, însă autorităţile buzoiene au găsit o metodă de a stopa acest fenomen. Contra cost, oricine poate scăpa de moloz, cărămizi sparte și betoane sfărîmate, care pot fi reciclate, devenind materiale de construcții. Pe raza comunei Vernești a fost ridicată prima stație de sortare a deșeurilor din construcții, administrată de societatea Domenii Prest Serv, al cărei acționar este Consiliul Județean Buzău. Stația de sortare este parte dintr-un proiect cu finanțare europeană. “Judeţul Buzău.avea nevoie de un asemenea proiect deoarece în întreg judeţ există foarte multe deşeuri din construcţii şi demolări aruncate la voia întîmplării. Există o lege, legea 101/2006 care atenţionează administraţiile publice locale pentru a prelua, procesa şi administra toate deşeurile şi el a fost înfiinţat de către CJ“, a declarat Bogdan Ene, şef staţie Verneşti - S.C. Domenii Prest Serv.

Reciclate, procesate şi transformate în materiale de construcţii noi

Este un proiect inedit, pentru că nimeni nu ne-a spus până acum că deșeurile care provin din demolări pot fi reciclate, procesate și transformate în materiale de construcții nou-nouțe. „Este un proiect inedit, are cadurată de timp 5 ani, făcut prin fonduri eu şi se adresează administraţiei publice dar şi către persoanele fizice care se ocupă de construcţii şi demolări„ , a afirmat Bogdan Ene, şef staţie Verneşti - S.C. Domenii Prest Serv. La staţia de sortare din Verneşti, impresionantă la o primă vedere, procesul tehnologic care se desfășoară este simplu, dar în același timp de efect. Materialele de zidărie, cărămizile, plăcile de teracotă, ţiglele și celelalte deșeuri sunt mărunţite şi apoi depozitate în locuri bine stabilite. În urma procesului tehnologic de sortare rezultă trei tipuri de materiale, care ulterior pot fi reintroduse în circuitul de construcţii. Materialele rezultate în urma procesului de mărunțire pot fi folosite pentru ridicarea unei case, pentru compactări, pentru terasamente și chiar pentru asfaltări. Iar prețul este pentru toate buzunarele: 20 de euro tona de materiale de construcții. “Deşeurile se aduc cu buldo, se sparg, se mărunţesc apoi tot cu buldo le cărăm în oncasor unde se sortează pe mai multe sorturi”, a precizat Costel Borovină, angajat staţie Verneşti - S.C. Domenii Prest Serv.

Extrage şi materialele feroase

Staţia de sortare a deşeurilor din construcţii poate extrage inclusiv materialele feroase, care ulterior sunt valorificate la firmele de profil. Staţia de la Vernești  poate procesa pînă la 50 de tone de deşeuri pe zi.Etichete: materiale |  reciclate
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU