08 [FEB 15] ECONOMIC Buzau
Duminică, 08 februarie 2015

Care va fi soarta fostelor unităţi militare de la Unguriu

Adrian Crăciun alte articole de Adrian Crăciun
0 voturi 2985 vizualizari 0 comentarii adriancraciun@sansanews.ro

Au aşteptat ani buni ca Ministerul Apărării să aprobe transferul fostelor unităţi militare UM 01635, UM 01661 şi UM 01698 în administrarea Primăriei Unguriu, dar încă mai speră că acest lucru se va întâmpla.

Aleşii locali din Unguriu susţin că Ministerul Apărării a avizat deja transferul, documentaţia fiind transmisă la Guvern.  Primarul Gheorghiţă Tirizică spune că aşteptă ca în acest an să fie promovată o Hotărâre de Guvern care să perfecteze preluarea fostelor depozite chimice ale Armatei de administraţia locală. În ceea ce priveşte destinaţia fostelor unităţi militare, alesul local spune că anul trecut Consiliul Local a aprobat deja o hotărâre prin care s-a stabilit transformarea fostelor unităţi militare în parc industrial deschis investitorilor, având în vedere  nevoia de surse de finanţare a bugetului local.
Pentru preluarea unităţilor militare dezafectate au fost făcute încă din anul 2007, transfer administraţia locală reuşind să obţină avize inclusiv de la Ministerele Justiţiei şi Finanţelor. În tot acest interval au existat oferte de la foarte mulţi investitori interesaţi de începerea unor afaceri pe plan local. În primii ani după demersurile către Ministerul Apărării, fostul primar Florin Ristea susţinea că avusese discuţii chiar cu reprezentanţii Volvo, care doreau să facă o reprezentanţă pe zona de Sud-Est, lucru care nu a fost posibil pe fondul amânării repetate a transferului. Cum speranţa moare ultima, aleşii locali speră ca în acest an chiar să reuşească preluarea fostelor depozite chimice ale Armatei. “Interes al investitorilor există. Am discutat cu nişte dezvoltatori imobiliari din America şi au vrut să ştie care este oferta economică a zonei, iar de câştigat ar putea avea întreaga zonă”, ne-a declarat primarul Gheorghiţă Tirizică. Alesul local ne-a mai precizat că patrimoniul fostului depozit chimic cuprinde cca.15,6 ha de teren şi 17 clădiri, în opinia sa existând sufiecient spaţiu pentru atragerea unor operatori economici care să plătească impozite către bugetul local şi bugetul de stat.
O altă idee pentru a da o altă destinaţie fostelor depozite chimice ale Armatei este înfiinţarea unui penitenciar. Primarul Gheorghiţă Tirizică spune că în contextul în care se vorbeşte de nevoia înfiinţării de noi penitenciare, transferul fostelor unităţi militare ar putea fi realizat mult mai repede, iar comunitatea ar avea de câştigat bani la bugetul local şi ar putea fi create inclusiv locuri de muncă pentru localnici. “Am avut această idee, dar nu s-a concretizat nimic deocamdată. Sigur, dacă ar exista interes, am rediscuta acest lucru în Consiliul Local.  Din discuţiile cu dezvoltatori imobiliari americani am aflat că la ei sunt susţinute chiar şi investiţii private pentru penitenciare, iar persoanele care ajung în închisoare prestează diverse activităţi pentru acoperirea cheltuielilor”, ne-a declarat primarul Gheorghiţă Tirizică.Etichete: fostelor |  militare |  soarta |  Unguriu |  unităţi
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU