06 [NOV 13] ECONOMIC Buzau
Miercuri, 06 noiembrie 2013

Buzoienii, codaşi la tranzacţii imobiliare

Adrian Constantin alte articole de Adrian Constantin
0 voturi 1995 vizualizari 0 comentarii adrianconstantin@sansanews.ro

Înăsprirea condiţiilor de acordare a creditelor îşi spune cuvîntul

Potrivit statisticilor A.N.C.P.I., Buzăul se numără printre judeţele cu cele mai puţine operaţiuni de cadastru şi carte funciară


Pe vremuri de criză se spune că este bine să cumperi proprietăţi, pentru că se pot face cele mai bune chilipiruri. După salturile spectaculoase ale preţurilor pe metru pătrat din perioada 2007-2008, se pare că puţini dintre buzoienii care au case sau terenuri de vînzare sînt dispuşi să lase la preţ şi să încheie o tranzacţie. În ceea ce-i priveşte pe cumpărători, cei mai mulţi îşi amintesc cu nostalgie de vremea creditelor cu buletinul, cînd băncile dădeau bani cu mai multă uşurinţă faţă de ce se întîmplă acum, cînd instabilitatea locului de muncă nu aduce puncte în faţa ofiţerilor de credit, ci din contră. Toate aceste lucruri au avut efect direct asupra pieţei imobiliare, în ultimii ani Buzăul ajungînd să se număre printre judeţele de la coada clasamentului în privinţa tranzacţiilor imobiliare.

Doar 761 de tranzacţii în luna august

Potrivit statisticilor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, în perioada ianuarie – august 2013 numărul operaţiunilor de cadastru şi carte funciară la nivel naţional a fost de peste 3.300.000, cu 329.437 mai mult faţă de intervalul similar al anului trecut. Cele mai multe operaţiuni de cadastru şi carte funciară au fost înregistrate în Bucureşti – 219.777, Timiş – 198.428, Cluj – 154.769. La polul opus, cele mai puţine operaţiuni de cadastru şi carte funciară au fost înregistrate în judeţele Sălaj – 31.756, Olt – 35.566, Covasna – 35.625 şi Buzău – 37.450. În luna august, cele mai multe tranzacţii imobiliare au fost înregistrate în Bucureşti – 4.636, Ilfov – 3.534, Timiş – 3.334. La polul opus, cele mai puţine tranzacţii imobiliare au fost înregistrate în judeţele Teleorman – 460, Bistriţa Năsăud – 594, Harghita – 614 şi Buzău, care se numără printre judeţele de la coada clasamentului, cu 761 de tranzacţii.

Piaţă în revenire din 2010

În aceste condiţii, reprezentanţii Oficiului Judeţean de Cadastru îşi amintesc de perioada de dinaintea crizei financiare, cînd foarte mulţi buzoieni alergau să facă documentaţii cadastrale: "În perioada 2007-2008, cererile au fost în creştere faţă de anii din urmă, în creştere evidentă faţă de 2006-2005, atît pe înregistrarea dreptului de proprietate în cartea funciară, cît şi cererile de primă înregistrare a imobilelor în cartea funciară. În 2009, într-adevăr, s-a înregistrat o scădere a cererilor, dar din 2010 se înregistrează o creştere uşoară, la fel şi în 2012 şi 2013", ne-a declarat Elena Viorica Florescu, directorul Oficiului Judeţean de Cadastru.

Greu de ajuns la banii de la bănci

La rîndul lor, reprezentanţii agenţiilor imobiliare spun că piaţa imobiliară nu a intrat în blocaj, dar ne-au explicat că în ultima perioadă numărul tranzacţiilor este în scădere, pe fondul înăspririi criteriilor de acordare a creditelor de către bănci. "În principal, clienţii care mă abordează pe mine, ca firmă, sînt cei cu credite: ori ipotecare, ori prima casă. Clienţii cu cash mai puţin, faţă de perioada 2007-2008.  Ţinînd cont că, mai nou, se lucrează în lei, scoringul e mult mai mic la bănci, se încadrează mult mai puţini dintre clienţi. Piaţa fiind puţin cam ridicată, preţurile fiind ridicate, oarecum nu se încadrează prea mulţi", ne-a declarat Ionuţ Constantin, patronul unei agenţii imobiliare. Cum în ultima perioadă Banca Naţională a României a scăzut dobînda de politică monetară, este posibil ca băncile comerciale să îmbunătăţească condiţiile de creditare, fapt care ar putea reanima tranzacţiile de pe piaţa imobiliară.Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU