18 [SEP 13] ECONOMIC Buzau
Miercuri, 18 septembrie 2013

Bio România îşi promoveazã produsele la Buzău

Adrian Crăciun alte articole de Adrian Crăciun
0 voturi 2865 vizualizari 0 comentarii adriancraciun@sansanews.ro

Buzãul se numãrã printre oraşele în care consumatorii au şanse sã vadã ce oferã producãtorii şi procesatorii de produse bio de la sate afiliaţi la Asociaþia Bio România. Acest lucru este posibil dupã ce reprezentanţii asociaţiei au semnat un parteneriat cu Carrefour România pentru distribuirea în reþeaua naţionalã de magazine a produselor bio, provenite de la producãtori şi procesatori de la sate. În aceste condiþii, Asociaþia Bio România anunţã prezenţa produselor membrilor sãi, în premierã în România, pe rafturile magazinelor supermarketului menţionat, oferind astfel o piaţã de desfacere largã pentru micii producãtori locali.

Produse bio listate de o lunã

Produsele membrilor Asociaţiei Bio România au fost listate de la începutul lunii august în şapte hipermarketuri din Bucureşti. Începînd cu data de 12 septembrie 2013, consumatorii vor putea cumpãra produse bio româneşti din 19 hipermarketuri din ţarã dupã cum urmeazã: din toate cele 8 hipermarketuri din Bucureşti (Carrefour Unirea, Carrefour Militari, Carrefour Bãneasa, Carrefour Vitantis, Carrefour Colentina, Carrefour Berceni, Carrefour Orhideea, Carrefour Colosseum), din cele 2 hipermarketuri din Iaşi (Carrefour Era şi Carrefour Felicia) şi din hipermarketurile din Braşov, Ploieşti, Constanţa, Brãila, Suceava, Piteşti, Focşani, Buzãu şi Botoşani.

Program de promovare aprobat de autoritãţi

Potrivit unui comunicat al Asociaţiei Bio România, totodatã, Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã şi-a dat acordul ca în luna septembrie Asociaþia Bio România sã organizeze degustãri ale produselor certificate ecologic în 16 magazine Carrefour din ţarã. Acest lucru va avea loc în cadrul programului de promovare a produselor ecologice în România, cu finanţare europeanã, M.A.D.R. şi Asociaţia Bio România. Prin aceastã nouã colaborare cu Asociaţia "Bio România", Carrefour, urmeazã axa strategicã diferenţiatoare asumatã în decursul celor 12 ani de la intrarea pe piaţa localã, aceea de a dezvolta parteneriate cu producãtori români, în scopul susţinerii comunitãţilor locale şi a satisfacerii nevoilor clienţilor sãi.

Produse certificate de 2%, dintr-o ofertã de 70%

Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologicã – "BIO România" este asociaþia patronalã a sectorului Bio, fiind totodatã principalul partener de dialog cu autoritãţile statului, militînd pentru dezvoltarea durabilã a agriculturii, pentru educarea, informarea şi conştientizarea consumatorilor asupra beneficiilor agriculturii ecologice atît pentru sãnãtatea umanã. Potrivit datelor furnizate de Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologicã "Bio România", consumul intern de produse ecologice certificate reprezintã doar 2% din totalul alimentelor consumate, deşi aproape 70% din produsele provenite din mediul rural românesc pot fi clasificate ca fiind naturale şi ecologice. Certificarea ca producãtori bio este deficitarã şi în judeţul nostru, în urmã cu doi ani doar zece producãtori (CH Pietrosãrãţii SRL, PFA Gîrban Marian, SC Agro Niculescu SRL,  SC Bivolact SRL, SC Vitis Metamorfosis, SC Avicarvil SRL, SC Gemilo SRL, SC Florea Comflor SRL, PFA Drãgulin Gheorghe şi Prahoveanu Mihailã) solicitînd sprijinul acordat în acest domeniu.

Piaţã de 80 de milioane de euro

Piaţa româneascã de produse ecologice totalizeazã în prezent circa 80 de milioane de euro, jumãtate din aceastã valoare provenind din produsele româneşti, respectiv din miere, vin şi panificaţie, iar cealaltã jumãtate din importuri realizate în special de marii retaileri. Importul de produse ecologice a crescut anual, prin implicarea hipermarket-urilor în distribuţia cu amãnuntul a acestora. Astfel, în anul 2007 valoarea importurilor era de circa cinci milioane de euro, iar la nivelul anului 2011, a ajuns la o valoare estimatã de circa 75 milioane euro, conform datelor existente în piaţã.

Cerealele, mierea, fructele de pãdure, apreciate la export

Datele Bio România aratã cã valoarea exporturilor româneşti de produse ecologice se ridicã la 200 de milioane de euro, un procentaj de circa 70 - 80% din producţia de produse ecologice a României fiind exportatã anual. Cele mai exportate sînt cerealele, mierea, fructele de pãdure şi foarte puţin produsele procesate, precum brînzeturi, vinuri sau produsele de panificaþie. Ţãrile europene sînt principalele pieţe de export ale României pentru produsele ecologice, Germania, Austria sau Belgia fiind printre statele care importã masiv materie primã obţinutã în sistemul ecologic autohton, dar şi principalele furnizoare de produse bio procesate pentru piaţa româneascã.


Etichete: bio |  companie |  profil manager |  investitii
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU