09 [OCT 14] ECONOMIC Buzau
Joi, 09 octombrie 2014

Banii emigranţilor, vânaţi la Prima casă

Adrian Crăciun alte articole de Adrian Crăciun
0 voturi 1015 vizualizari 0 comentarii adriancraciun@sansanews.ro

Autorităţile încearcă să impulsioneze Programul „Prima casă” prin extinderea categoriilor sociale care pot să acceseze garanţiile de stat la achiziția unei locuințe. Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern postat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, la rubrica Transparență decizională, programul va fi extins și pentru românii care locuiesc în străinătate. Astfel, conform proiectului de act normativ, va fi stabilit un plafon destinat pentru garantarea achiziției sau construirii unei locuințe de către persoanele cu cetățenie română care locuiesc în străinătate și au permis de ședere și de muncă, eliberate de autoritățile statului în care lucrează.

Până la finalul anului plafonul garanțiilor acordate exclusiv pentru achiziționarea sau construirea de locuințe pentru românii care locuiesc în străinătate este de 25 de milioane de lei, alocat din plafonul rămas nealocat și/sau neutilizat destinat ANL, devenit plafon general de garantare în cadrul Programului Prima casă. ”Este o propunere venită din practică, prin care dorim să-i sprijinim pe românii care muncesc în străinătate să își achiziționeze sau să își construiască o locuință. În același timp, măsura va contribui la o administrare mai eficientă și la creșterea gradului de utilizare a portofoliului de garanții din Programul Prima casă”, consideră ministrul finanțelor publice, Ioana-Maria Petrescu. Programul Prima casă a fost implementat începând cu a doua jumătate a anului 2009. Până în prezent au fost acordate 123.922 garanţii din care circa 31% sunt destinate achiziţiei de imobile construite între anii 2008-2013. Valoarea medie a finanţărilor accesate în cadrul programului este de 38.210 EURO.

În ceea ce priveşte situaţia românilor stabiliţi în alte state, potrivit datelor finale ale recensământului populaţiei din 2011, peste 727,5 mii de români sunt stabiliţi în afara graniţei. Datele statistice arată că Italia, Spania, Gemania, Franţa şi Marea Britanie sunt ţările unde au ales să plece cei mai mulţi români. Astfel, din numărul total de 727.540 de români care erau plecaţi în 2011, atunci când s-a făcut recensământul, 341.296 de conaţionali erau plecaţi în Italia, 171.163 de români erau plecaţi în Spania, 33. 089 erau plecaţi în Germania, 23.205 de conaţionali erau plecaţi în Franţa, iar 40. 378 de români erau plecaţi în Marea Britanie şi în Irlanda de Nord, potrivit datelor publicate de Instututul Naţional de Statistică. În schimb, numărul românilor plecaţi temporar peste graniţă este mult mai mare, la începutul anului estimându-se că peste trei milioane de români ar fi la muncă pe alte meleaguri.Etichete: Banii |  emigranţilor |  Prima |  vînaţi
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU