08 [IAN 15] ECONOMIC Buzau
Joi, 08 ianuarie 2015

Băncile vor reduce dobânzile la creditele în lei

Adrian Crăciun alte articole de Adrian Crăciun
0 voturi 1421 vizualizari 1 comentariu adriancraciun@sansanews.ro

Banca Naţională a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5 la sută pe an, de la 2,75 la sută.
Veste bună la început de an pentru românii care au credite în lei, băncile urmând a recalcula dobânzile în următoarea perioadă. În şedinţa ieri, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5 la sută pe an, de la 2,75 la sută. Potrivit unui comunicat al BNR, noua cotă intră în vigoare începând cu data de astăzi. După anunţarea acestei decizii, economiştii apreciază că primii care vor avea de profitat vor fi tinerii care s-au împrumutat în lei prin Programul Prima Casă. Decizia de a diminua dobânda-cheie de la 2,75% la 2,5%  a fost anticipată de majoritatea analiştilor economici. Potrivit site-ului bankingnews.ro, reducerea dobânzilor vine din scăderea ROBOR, indicatorul care dă costul creditelor în lei. În septembrie, ROBOR la trei luni era de 3,1 %, aproape dublu faţă de nivelul actual, specialiştii apreciind încă de anul trecut că scăderea acestui indice va aduce rate mai mici în primele luni ale acestui an.
De asemenea, la şedinţele de politică monetară din octombrie şi noiembrie, BNR a luat mai multe măsuri de relaxare a politicii monetare. Un alt lucru care a încurajat BNR să taie din nou dobânda-cheie îl constituie nivelul redus la care au coborât dobânzile la nivel european. În schimb, bancherii spun că dobânzile nu pot să scadă prea mult din cauza numărului mare de restanţieri. Astfel, reprezentanţii mai multor bănci au spus că în condiţiile în care s-ar dori un credit mai ieftin, atunci ar trebui să fie organizată o consultare publică mai ales cu sistemul bancar, reprezentanţii băncilor fiind de părere că doar aşa se poate stabili ce se poate face pentru reducerea costului creditului.La rândul lor, analiştii susţin că pentru cei care plănuiesc să economisească, scăderea dobânzilor nu va fi de bun augur, întrucât banii puşi la bancă nu mai aduc prea mare câştig.

Etichete: Băncile |  creditele |  dobânzile |  reduce
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

George
08 ianuarie 2015
Am plătit rata la CEC mai mare decât era prevăzută în graficul de rambursare!Pe grafic era consemnata o dobândă mai mica in procente,dar rata a fost mai mare!Probabil au crescut comisioanele...


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU