09 [AUG 13] ECONOMIC Buzau
Vineri, 09 august 2013

Au ratat şansa la civilizaţie

Adrian Constantin alte articole de Adrian Constantin
0 voturi 1393 vizualizari 0 comentarii adrianconstantin@sansanews.ro

Localităţile rurale sunt încă departe de ceea ce înseamnă civilizaţie. 

Sunt zeci de comune care resimt lipsa drumurilor modernizate, a sistemelor de alimentare cu apă ori a altor investiţii în infrastructura locală. O oportunitate de a aduce bani europeni în comunităţile rurale au constituit-o alocările de fonduri prin aşa-numitele grupuri de acţiune locală. Sunt structuri care presupun o asociere între administraţiile locale pentru ca fiecare primărie să iniţieze proiectele care îi sunt necesare. Dar, mai mult de o treime din primăriile buzoiene au ratat această şansă şi încearcă, în al doisprezecelea ceas, să recupereze ceva. 

Au ratat o oportunitate, dar vor să prindă măcar al doilea tren. 34 de comune s-au organizat în trei structuri de dezvoltare care vor funcţiona sub forma unor asociaţii, asemeni grupurilor de acţiune locală care deja accesează bani europeni. 

Cele trei asociaţii regionale au fost create cu scopul de a atrage bani europeni care să scoată comunele la lumina civilizaţiei. Este lucrul pe care şi-l doresc şi primarii dat fiind că ei resimt cel mai acut lipsa banilor pentru 
investiţiile necesare dezvoltării. 

După această primă etapă a consultării, primăriile ar urma să se constituie în structuri de tip ONG şi apoi să treacă la iniţierea unor proiecte. Pentru fiecare necesitate locală vor fi identificate surse de finanţare din fonduri europene. 


Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU