23 [MAI 13] ECONOMIC Buzau
Joi, 23 mai 2013

Apicultori mulţi, miere puţină

Mirela Dumitru alte articole de Mirela Dumitru
0 voturi 2222 vizualizari 0 comentarii mireladumitru@sansanews.ro

Sezonul a început cu stângul pentru apicultorii buzoieni. Culturile de rapiţă le-au adus producţii slabe de miere, şi nici înflorirea salcâmilor şi a teilor nu anunţă producţii mai bune. Apicultorii speră totuşi să recupereze atunci când albinele se vor hrăni cu polenul provenit din culturile de floarea soarelui ori din fâneţe.

Apicultura a luat avânt în ultimii ani la Buzău. Numărul fermierilor care au această îndeletnicire a crescut constant. La asta au contribuit ajutoarele financiare europene acordate crescătorilor. Dar, apicultorii beneficiază şi de subvenţii, iar cererile făcute de organizaţiile profesionale au arătat că de la un an la altul sunt tot mai mulţi buzoieni care se ocupă de stupărit.

Dar, anul acesta, nu va fi unul bun. Cultura de rapiţă a adus producţii derizorii de miere. De vină a fost şi căldura care a accelerat procesul de înflorire, dar şi faptul că mulţi cultivatori au înlocuit culturile cu unele modificate genetic.

În câteva zile se va încheia şi perioada în care albinele produc miere de tei şi salcâm. Nici de această dată, premisele recoltelor nu sunt prea bune. Speranţele apicultorilor se îndreaptă către floarea-soarelui şi fâneaţă. Dar, din nou producătorii sunt la mâna naturii. Dacă va ploua, atunci sunt speranţe de producţii mai mari, dar dacă va fi secetă, apicultorii vor avea rezultate slabe pentru al doilea an consecutive.

Apicultorii au de suferit şi din cauza mortalităţii ridicate în roiuri. După seceta de anul trecut şi iarna capricioasă, albinele au intrat slăbite în sezonul rece, iar unele nu au rezistat.Etichete: Buzau |  Miere |  Apicultori
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU