03 [MAI 13] CULTURA Vrancea
Vineri, 03 mai 2013

Elevii de la Colegiul Cuza, viitori seismografi

Claudia Toader alte articole de Claudia Toader
0 voturi 3101 vizualizari 0 comentarii claudiatoader@sansanews.ro

Colegiul Naţional Alexandru Ioan Cuza Focşani

Seismele din Vrancea, înregistrate şi interpretate de elevii Colegiului Naţional Alexandru Ioan Cuza! 

Colegiul a fost dotat de curînd cu un seismograf electronic, care înregistrează orice mişcare telurică produsă în regiune, iar elevii vor putea învăţa cum să stabilească parametrii unui cutremur, cum ar fi magnitudinea ori epicentrul. Totul face parte dintr-un amplu proiect derulat de Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizica Pămîntului, implementat în 9 licee din ţară, printre care se numără şi colegiul 
focşănean. 

Elevii şi cadrele didactice de la Colegiul Naţional Alexandru Ioan Cuza pot afla din timp momentul în care se produce un cutremur. Liceul a fost dotat cu un seismograf, care înregistrează orice mişcare a pămîntului, iar profesorii şi elevii vor învăţa cot la cot să citească şi să stabilească parametrii seismului. Este, practic, un calculator care înregistrează totul, însă, în plus, elevii învaţă şi cum se pot proteja în timpul unui seism. 

Seismograful este o noutate pentru dascăli şi elevi deopotrivă. Aşa că mai întîi vor avea parte de cursuri profesorii, care ulterior le vor împărtăşi învăţăceilor noile cunoştinţe, astfel încît, la final, elevii să poată citi singuri toate datele generate.

Totul face parte dintr-un amplu proiect implementat de Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizica Pămîntului, iar Colegiul Cuza se numără printre puţinele unităţi de învăţămînt din ţară care au fost incluse în aceasdtă activitate de cercetare ştiinţifică.

Activitatea seismografului şi a celor care vor lucra cu el va fi monitorizată de institut în următorii 3 ani. Ulterior, datele generate de computer la producerea unui seism vor fi gestionate numai de Colegiul Cuza. 


Etichete: Elevi |  Focsani |  Seismograf |  Cutremur
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU