09 [OCT 14] CULTURA Buzau
Joi, 09 octombrie 2014

Vezi aici la ce şcoală dascălii au fost primiţi cu pâine şi cu sare

Adrian Crăciun alte articole de Adrian Crăciun
1 vot 2818 vizualizari 0 comentarii adriancraciun@sansanews.ro

De Ziua Educaţiei , foştii profesori ai unei şcoli buzoiene  au avut parte de o surpriză din partea elevilor şi cadrelor didactice de azi.

Această surpriză au avut-o dascălii ajunşi la pensie de la Şcoala "P.H. Zangopol" (Şcoala nr. 10), din Cartierul Mihai Viteazu, care au fost invitaţi să sărbătorească împreună Ziua Educaţiei şi să îşi amintească de perioada în care erau la catedră. Invitaţia a fost valabilă şi pentru părinţii copiilor, mulţi dintre ei foşti absolvenţi ai aceleiaşi şcoli, aşa că întâlnirea cu locul în care s-au format ca oameni a fost emoţionantă şi pentru foştii dascăli, dar şi pentru foştii elevi.

Pentru locatarii din cartierul Mihai Viteazu, existenţa Şcolii “P.H. Zangopol” poate fi oricând un motiv de mândrie. Construcţia şcolii a început în anul 1928, la iniţiativa şi pe cheltuiala grecului Petre Zangopol, instituţia de învăţământ fiind inaugurată în 1935. Ulterior, şcoala a fost întreţinută, reparată şi extinsă inclusiv cu contribuţia locuitorilor cartierului, lucru de care şi-au amintit cu drag cei mai vârstnici profesori participanţi la eveniment. De asemenea, reprezentanţii instituţiei de învăţământ le-au amintit generaţiilor de azi de eforturile celor care au înfiinţat şi modernizat locul în care ei învaţă astăzi. “Şcoala noastră a fost construită la iniţiativa grecului Petre Zangopol, un mare angrosist de cereale din secolul trecut, apoi a fost îngrijită de locuitorii cartierului. Şcoala a trecut printr-un cutremur, a rămas în picioare şi după explozia de la Depozitul Saturn, în timpul războiului, cînd a fost aruncat în aer un tren cu muniţie, iar prin anii 70 a fost extinsă cu munca patriotică a părinţilor elevilor de acum”, ne-a declarat prof. Ana Margareta Stan, directorul şcolii.

Pentru foştii dascăli, reîntoarcerea la catedră a însemnat o rememorare a momentului în care au păşit pentru prima dată la locul de muncă într-o profesie cu totul nobilă, aceea de a forma oameni şi caractere. “Am venit la această şcoală în 1974 şi am plecat de la catedră în 2004. Am stat şi am profesat 30 de ani la această şcoală, deoarece am constatat că deşi era un cartier mărginaş, oamenii de aici sunt oameni cu mult respect. Am apreciat bunul simţ al copiilor şi respectul pentru profesori al părinţilor. Am trecut şi prin momente grele, pentru că îmi amintesc foarte bine că prin 1986-1987 elevii şi şcoala nu erau ajutaţi prea mult din punct de vedere al bazei materiale şi atunci am văzut că părinţii au fost de un mare folos. Am reuşit să scoatem şcoala din anonimat şi pentru că eram un colectiv de profesori foarte unit, aşa cum văd că sunt şi azi profesorii tineri”, ne-a declarat prof. Sofia Tronaru, azi cadru didactic la pensie, dar unul dintre foştii directori ai instituţiei de învăţământ.Etichete: dascălii |  pâine |  primiţi |  şcoală
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU