30 [SEP 13] CULTURA Buzau
Luni, 30 septembrie 2013

'Plaiurile Mioriţei', la Bruxelles

Florin Zafiu alte articole de Florin Zafiu
16 voturi 7959 vizualizari 2 comentarii florinzafiu@sansanews.ro

Au străbătut mii de kilometri pentru a le împărtăşi românilor şi belgienilor deopotrivă tradiţia şi folclorul naţional.

Artiştii ansamblului 'Plaiurile Mioriţei' au deschis festivalul 'Europa Nova', o manifestare cultural-artistică la care au luat partemajoritatea ţărilor din spaţiul european.

Buzoienii au hipnotizat timp de o oră şi jumătate sute de străini martori ai unui eveniment care probabil le va rămîne pentru mult timp întipărit în amintiri.


Pentru o zi, capitala dansului, cîntului şi portului românesc s-a mutat la Bruxelles, Centrul de Creaţie a-l CJ Buzău fiind cel care a luat decizia de a participa cu tot ce are mai de preţ judeţul, în materie de folclor, la un festival internaţional de artă şi muzică populară.

12 dansatori, 5 instrumentişti şi 3 interpreţi de muzică populară din Buzău au transformat capitala Belgiei într-un mic ţinut românesc.

Au străbătut mai bine de 2000 de kilometri pentru a le aminti românilor din străinătate folclorul naţional pe care îl poartă în suflete ori de cîte ori părăsesc graniţele ţării.

Spectacolul a debutat joi dimineaţă, atunci cînd străzile din Bruxelles au răsunat a folclor românesc.

Acompaniaţi de muzicanţi, dansatorii şi interpreţii de muzică populară au organizat o paradă prin cele mai importante piaţete ale capitalei.

Pentru cîteva momente Piaţa Londrei şi Piaţa Luxemburg s-au transformat în scene pe care artiştii ansamblului 'Plaiurile Mioriţei' au prezentat trecătorilor, în paşi de dans, costumele populare.

Succesul primei reprezentaţii a determinat organizatorii să repete încă o dată momentul.

Vioara, acordeonul, ţambalul, fluierul şi ocarina s-au făcut auzite din nou în cele mai importantepuncte din Bruxelle, finalul marşului folcloric desăvîrşindu-se în faţa Parlamentului European.

Spectacolul vizual şi muzica i-a oprit pe străini în loc.

Au privit, s-au bucurat, s-au interesat despre naţionalitatea artişrilor iar la final i-au răsplătit cu aplauze.

Printre cei care au rămas surprinşi de momentul artistic s-au numărat doi europarlamentari democrat-liberali Marian Jean-Marinescu şi Oana Antonescu.

Cei doi au salutat gestul buzoienilor în contextul în care despre România la Bruxelles se aude din ce în ce mai puţin.

Parada din faţa Parlamentului European a însemnat doar o repetiţie înainte de marele moment.

Sute de români şi belgieni au asistat joi pe înserat la un regal al folclorului românesc.

Pe rînd, Tatiana Răduţă, Diana Ioniţă şi Nina Stamate au păşit pe scena festivalului 'Europa Nova' interpretînd în faţa spectatorilor cele mai de preţ cîntece populare româneşti.

Dansatorii ansamblului 'Plaiurile Mioriţei' acompaniaţi de un taraf format din cinci instrumentişti au smuls ropote de aplauze din sală.

Traian Popescu, omul orchestră, a uimit audienţa cîntînd la două fluiere deodată în timp ce acordeonul lui 'nea Iancu' i-a ridicat pe belgieni în picioare.

În egală măsură au făcut-o toţi ceilalţi membri ai tarafului, adevăraţi maeştri ai vioarei, ţambalului şi contrabasului.

Pe o scenă de aproximativ 2 mp dansatorii ansamblului 'Plaiurile Mioriţei' şi-au arătat mîiestria.

Dansul căluşarilor a hipnotizat întreaga sală, spectatorii răplătindu-i pe artişti la final cu minute de aplauze.

Românii din Bruxelles s-au simţit din nou români, în timp ce spectatorii belgieni au fost martori ai unui eveniment aproape de neimaginat.

Seara de folclor nu s-a încheiat înainte ca pe scenă să urce faimoasa interpretă la nai din Republica Moldova, Cornelia Tihon.
Pe tot parcursul programului artistic tînăra artistă a fost acompaniată de acelaşi taraf compus din cei cinci instrumentişti ai ansamblului 'Plaiurile Mioriţei'.


Voteaza articolul: bun: 14  |  slab: 2   12

Comentarii

camelia
30 septembrie 2013
f frumos din partea primariei ca au oferit acesasta oportunitate artistilor nostri de a se desfasura si de a arata lumii ca romania are multi oameni talentati si traditia pentru multi dintre noi a ramas traditie
liliana
01 octombrie 2013
De toata organizarea s-a ocupat Consiliul Judetean


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU