28 [OCT 14] CULTURA Buzau
Marţi, 28 octombrie 2014

Monumente de patrimoniu naţional, lăsate în paragină

Mirela Dumitru alte articole de Mirela Dumitru
0 voturi 3105 vizualizari 1 comentariu mireladumitru@sansanews.ro

 Adevărate opere de artă, 5 clădiri de patrimoniu din judeţul Buzău se dărâmă de la o zi la alta iar instituţiile locale nu pot face nimic pentru a stopa acest fenomen deoarece nu există fonduri pentru reabilitare.

 
Trecerea timpului atârnă greu pentru cinci monumente istorice buzoiene. Este vorba despre Templul comunităţii evreieşti din Buzău, Conacul Maican – Gura Teghii, Ansamblul fostei mănăstiri Berca (cu excepţia bisericii), Conacul Hariton – Săhăteni şi fostul penitenciar din Râmnicu Sărat. Nefolosite de mulţi ani, clădirile tempulului evreiesc şi fosta mănăstire Berca s-au şubrezit şi se dărâmă din zi în zi mai mult. Fonduri nu au fost alocate de către autorităţi aşa încât nu se poate face nimic pentru a conserva aceste monumente de patrimoniu naţional. 


Două obiective noi incluse în patrimoniul naţional

În judeţul Buzău, 865 de obiective se găsesc pe Lista monumentelor istorice publicată în 2010 de Institutul Naţional al Patrimoniului. Recent, alte două obiective au fost incluse pe această listă. Este vorba despre o locuinţă din Râmnicu Sărat, proiectată de Petre Antonescu şi un cimitir cu valoare comemorativă – ansamblul – dedicat eroilor din Primul Război Mondial, situat în localitatea Gura Siriului, comuna Siriu. Judeţul Buzău se clasează astfel pe locul 9 la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul obiectivelor de patrimoniu. 


Etichete: fonduri |  reabilitate |  monumente
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

PATRIMONIU
06 iulie 2015
Poate fi consultata o pagina cu privire la patrimoniul in pericol ....demersul este vechi si tot a fost adus in discutie .... https://sites.google.com/site/sospatrimoniulbuzoian/home/obiective-de-patrimoniu si https://ro-ro.facebook.com/pages/Patrimoniul-istoric-medieval-din-nord-estul-Munteniei/348820571903229


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU