14 [AUG 18] CULTURA Buzau
Marţi, 14 august 2018

LINK/ ”O zi într-o școală finlandeză”

Sorin Dinco alte articole de Sorin Dinco
0 voturi 2652 vizualizari 0 comentarii

Mirajul modelului finlandez din educație bate la ușa investitorilor în învățământul privat din România. Deja, în Ploiești, Sibiu sau București, există ”școli finlandeze”, iar taxele de înscriere se întind de la un pachet de 1200 lei pe lună, la grădiniță, până la 15 mii lei pe an, pentru gimnaziu, la care se include și opțiunea ”after school” (școala după școală), care costă, în București, de exemplu, 400 de lei pe lună.


Câtă vreme, în țară, mult-lăudatul sistem de stat a deschis afaceri private, buzoienii nu se pot lăuda nici măcar că au o școală particulară ”de tradiție” - ceea ce ar însemna o instituție privată cu cel puțin experiența formării unui ciclu complet de învățământ – dar au auzit numai lucruri de la ”fenomenal” la ”fantastic” despre cea mai de succes școală din Europa și, probabil, din lume, pe care o practică finlandezii în regim de educație de stat.

În schimb, pentru a-și ține copiii în școli și licee de elită, părinții buzoieni scot lunar sume considerabile din buzunar, pentru a plăti uniforme, manuale, dotări în sălile de clasă, fonduri de protocol, pregătiri particulare și alte daravele care au transformat învățământul de stat, într-unul cu taxă, ca la privat, deși e obligatoriu dar mai ales gratuit.


Vă oferim spre lectură un articol care descrie o zi în școala finlandeză, semnat de jurnalista Sorana Stănescu pentru ”Decât o Revistă (DoR), material realizat cu sprijinul Ministerului finlandez al Afacerilor Externe, într-un proiect finanțat de Romanian-American Foundation și DoR.


Pentru lectura integrală a articolului ”O zi într-o școală finlandeză”, inspirat de Școala Comprehensive Ressu din Helsinki, dați click pe:

LINK

(foto credit Sorana Stănescu)Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU