05 [NOV 14] CULTURA Buzau
Miercuri, 05 noiembrie 2014

Grea pierdere pentru cultura buzoiană

Mirela Dumitru alte articole de Mirela Dumitru
0 voturi 2345 vizualizari 0 comentarii mireladumitru@sansanews.ro

Cultura buzoiană a suferit o grea pierdere odată cu trecerea în nefiinţă a profesorului de flaut şi muzică de cameră, Valerică Stan. Cu un CV impresionant şi rezultate de excepţie obţinute atât personal cât şi de către elevii pregătiţi de el, profesorul buzoian a decedat noaptea trecută la vârsta de 64 de ani. 

Iată câteva dintre reperele importante ale activităţii profesorului Valerică Stan. În 1973, finaliza cursurile Conservatorului de Muzică “Gh. Dima“din Cluj la secţiunea Muzică instrumentală. Încă din perioda stundenţiei obţine numeroase premii naţionale iar în 1972 reprezintă România la festivităţile ocazionate de împlinirea a 100 de ani de la înfiinţarea Conservatorului de Muzică „Frantz Liszt” din Weimar, susţinând recitaluri la Eisenach, Erfurt, Dresda. 

În 1973 obţine premiul pentru cel mai bun instrumentist în cadrul Conservatorului iar un an mai târziu participă la "Primavara pragheza" (Primăvara de la Praga) - Republica Cehă. În perioada 1978-1984 lucrează ca profesor la Şcoala Populară de Artă Buzău iar în perioada 1990-1992 este directorul Centrului de Conservarea a Tradiţiilor Populare Buzău. Din 1992 a lucrat ca profesor flaut și muzică de cameră în cadrul Liceului de Artă Buzau iar în 1995 a înfiinţat orchestra de Muzică de Cameră "Ars magna"cu care obţine numeroase reprezentanţii atât în Buzău cât şi în ţară. 

Elevii pregătiţi de Valerică Stan obţin numeroase premii la Jocurile Olimpice iar din 2004 activitatea orchestrei “ Ars magna“ se extinde, fiind organizate lunar concerte la Teatrul George Ciprian. În 2005, Orchestra "Ars magna" a deschis manifestărilor din cadrul Hronicul Buzoian şi cea de-a doua ediţie a Festivalului "Capul de Regizor". 

Etichete: mort |  stan |  valerica
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU