31 [AUG 15] CULTURA Buzau
Luni, 31 august 2015

E sărbătoare! Azi e Ziua Limbii Române

Karla Lucuţă alte articole de Karla Lucuţă
1 vot 2531 vizualizari 0 comentarii monden@focustv.ro

"Mult e dulce şi frumoasă
Limba ce-o vorbim,
Altă limbă-armonioasă
Ca ea nu găsim."


Astăzi, pe 31 august, românii din ţară, moldovenii, dar şi românii de pretutindeni marchează Ziua Limbii Române. La ceas de sărbătoare, va fi arborat drapelul României, se va intona imnul naţional şi vor fi folosite sigiliile cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice.


Ziua Limbii Române a fost instituită în anul 2013, când o lege în acest sens a fost adoptată de Parlament. Actul normativ prevede că Ziua Limbii Române urmează să fie sărbătorită de autorităţile publice din România şi de reprezentanţele diplomatice din străinătate, inclusiv de Institutele Culturale ale României sau alte instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative şi artistice cu caracter evocator sau ştiinţific consacrate istoriei limbii române. Ziua Limbii Române se sărbătoreşte şi în Republica Moldova începând cu 31 august 1989.


Limba română a evoluat din latina orientală, contactul prelungit cu populaţiile slave fiind la originea unei părţi importante din vocabular. În evul mediu şi în perioada premodernă au intrat în limbă un număr limitat de cuvinte maghiare, turcice vechi, turcice otomane şi greceşti. O influenţă puternică a avut-o limba franceză în secolul al XIX-lea. Limba română este vorbită în toată lumea de 28 de milioane de persoane, dintre care cca. 24 de milioane o au ca limbă maternă. Din numărul total de vorbitori, peste 17 milioane se află în România, unde româna (dialectul dacoromân) este limbă oficială şi conform recensământului populaţiei din 2011, este limbă maternă pentru peste 90% din populaţie. Limba română este una dintre cele şase limbi 
oficiale ale Provinciei Autonome Voivodina (Serbia). De asemenea este limbă oficială sau administrativă în câteva comunităţi şi organizaţii internaţionale, precum Uniunea Latină sau Uniunea Europeană.


Etichete: Limbii |  Române |  sărbătoare
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU