22 [OCT 14] CULTURA Buzau
Miercuri, 22 octombrie 2014

Colocviu internaţional de arheologie la Buzău

Mirela Dumitru alte articole de Mirela Dumitru
0 voturi 2189 vizualizari 0 comentarii mireladumitru@sansanews.ro

Muzeul Judeţean Buzău în colaborare cu Uniunea Internațională de Studii Preistorice și Protoistorice  și  Asociația de Studii  pentru Arheologie Funerară,  organizează în perioada 23-26 octombrie, Colocviul Internațional cu tema Residential Centres (dava, emporium, oppidum, hillfort, polis) and Cult Places in the Second Iron Age of Europe (”Centre rezidențiale (dava, emporium, oppidum, hillfort, polis) și locurile de cult din a doua epocă a fierului din Europa”). Evenimentul include 21 de comunicări fiind aşteptaţi 39 de autori din nouă ţări România, Republica Moldova, Polonia, Bulgaria, Italia, Portugalia, Franța, Belgia, Marea Britanie.

Buzăul, oraşul cu cele mai multe colocvii din ţară

Aceasta este cel de-al treilea colocviu găzduit la Buzău fapt ce îi conferă judeţului nostru statutul de oraşul din România în care s-au desfășurat cele mai numeroase colocvii (2004, 2009 și 2012) sub egida Comisiei XXX a Uniunii Internaţionale de Ştiinţe Preistorice şi Protoistorice (UISPP), cea mai prestigioasă organizație profesională a arheologilor din toată lumea, el înscriindu-se, astfel, în elita centrelor științifice care au găzduit asemenea manifestări. Tema colocviului de anul acesta este relaţiile dintre centrele rezidenţiale şi locurile de cult, organizarea internă şi tipurile de ritualuri desfăşurate în Antichitate. “Pentru o vedere cuprinzătoare asupra fenomenului se vor analiza descoperiri dintr-un spaţiu întins (între Oceanul Atlantic, Marea Neagră și Marea Mediterană) şi dintr-un interval cronologic de peste jumătate de mileniu. Se vor analiza atât poziția topografică a locurilor de cult (în interiorul ori în afara centrelor rezidențiale), cât și modalitățile de delimitare și structura internă a acestora (de la temple impresionante la depuneri votive în gropi). Pe de altă parte, se vor evidenția tipurile de ritualuri desfășurate în ele și  categoriile de bunuri depuse/descoperite în interiorul locurilor de cult, de la adevărate tezaure din metale prețioase până la obiecte de uz gospodăresc. De asemenea, se va încerca identificarea influențelor și interferențelor cultural-religioase în structura locurilor de cult, cât și identificarea ”destinatarilor” ritualurilor desfășurate în acestea – zei, eroi, strămoși iluștri“, se arată în comunicatul de presă transmis de Muzeul Judeţean. 

Deschiderea oficială  a colocviului  este programată joi, începând cu ora 17 în sala de conferinţe  a hotelului Mc Pietroasa din Poiana Pinului, comuna Tisău.Etichete: arheologie |  muzeu |  expozitie
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU