08 [MAR 16] CULTURA Buzau
Marţi, 08 martie 2016

A murit Bucur Chiriac, cetăţean de onoare al Buzăului

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
1 vot 2822 vizualizari 0 comentarii laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro

Bucur Chiriac, personalitate a lumii culturale buzoiene, scriitor, colecţionar de artă şi diplomat, a încetat din viaţă în această dimineaţă. 

Născut la 1 Mai 1932, la Buzău, îşi încheie studiile primare şi gimnaziale, la Şcoala nr.10 „Petre şi Hrisula Zangopol” şi Gimnaziul unic de pe lîngă Liceul Industrial nr.2. În anul 1955 îşi susţine examenele de diferenţă, putînd să-şi continue studiile la Liceul "Andrei Şaguna", din Braşov, unde îşi ia bacalaureatul, după care devine student la Facultatea de Limbă Română şi Istorie a Universităţii Bucureşti, cursuri fără frecvenţă.  Între 1958-1963 frecventează cursurile Facultăţii de Filologie, Universitatea Bucureşti, promoţia "George Călinescu", avîndu-i profesori celebrii lingvişti şi critici literari ai limbii şi literaturii române:  Tudor Vianu, George Călinescu, Alexandru Rosetti, Iorgu Iordan, Edgar Papu, Mihail Pop, Zoe Dumitrescu-Buşulenga.

Între anii 1955-1958 a fost muzeograf principal la Muzeul Regional de Istorie din Ploieşti, sub îndrumarea profesorului emerit Nicolae Simache şi în anul 1963 a fost numit diplomat la Ministerul Afacerilor Externe. Cariera de diplomat a continuat-o la Ambasada României la Moscova şi Ministerul Afacerilor Externe. În 1979 a fost transferat ca instructor principal la Direcţia Relaţiilor Culturale din Ministerul Culturii şi pe urmă revine în Ministerul Afacerilor Externe, ca secretar I la Direcţia Relaţiilor Culturale, cu sarcina de a coordona activitatea centrelor culturale ale României din străinătate. Între anii 1993-1996 a fost secretar I şi ataşat cultural la Ambasada Romîniei la Sofia, iar din 1996 pensionar.

A lăsat în urma sa prin donaţie oraşului Buzău colecţia de artă contemporană „Marieta şi Bucur Chiriac”, evaluată (neoficial) la aproximativ 1 milion de euro, care cuprinde 218 lucrări de pictură, grafică şi sculptură realizate de artişti cunoscuţi precum: Ion Irimescu, George Apostu, Cella Neamţu, Brăduţ Covaliu, Dan Hatman, Sabin Bălaşa, Valeriu Şuşnea, Gh. Ciobanu, Al. Ciucurencu, Theodor Pallady şi alţii, 119 obiecte etnografice, icoane şi albume de artă. La aceasta se adaugă şi două donaţii de carte făcute Bibliotecii Judeţene şi Şcolii „P.H. Zangopol“ din cartierul „Mihai Viteazul“. Toate volumele donate Bibliotecii Judeţene, (peste 500) poartă dedicaţii din partea autorilor: Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Zaharia Stancu, Fănuş Neagu, Adrian Păunescu, Ioan Alexandru, Ana Blandiana, Grigore Vieru, Ion Lăncrănjan, Ion Horia etc. 

Alte aproape 700 de cărţi importante au mai fost donate de către Bucur Chiriac Şcolii din cartierul copilăriei sale, „Mihai Viteazul“ şi Fundaţiei „Sf. Sava“. Diplomat de carieră în calitatea sa de ataşat cultural în cîteva capitale europene, Bucur Chiriac  a fost un colecţionar de artă care a stăpînit şi arta cuvîntului, de la debutul publicistic în publicaţia „În slujba Patriei”, ca militar în termen, şi debutul editorial cu volumul de versuri "Aproape de copilărie", la Editura Ion Creangă, în 1977. Cinci ani mai tîrziu, a tipărit volumul "Caii de fum", în 1982,  tradus şi în limba italiană; urmat de "Zmeiele copilăriei", în 1983; "Întoarcerea în cîmpie", în 1986; "Ultimul zăgan", versuri, şi "Trecător grăbit prin timpul nostru", evocări despre muzeograful Nicolae Simache, mentorul său cultural, în 1988. A continuat cu memorialistică, "Vitralii", în 1991; a revenit apoi în poezie cu volumele "Statui la Măgura", "Firul subţire al amintirii", în 1994, "La marginea cerului", în 1997, "Răstigniri", în 2001, "Anotimpul liniştii", antologie de autor, în 2003 şi "Mai aproape de Dumnezeu", în 2004. A semnat şi cărţi în afara tematicii lirice, cu note de călătorie, "Clopotele Athosului", în 2000 şi 2005 şi memorialistică, "Spovedania unui  colecţionar de artă", în 2007. Volumul de versuri "Jertfă pentru Înălţare", Editgraph, Buzău, 2009, este o antologie-bilanţ lirică de stihuri dedicate familiei, personalităţilor culturale, cu pondere din domeniul artei plastice, scriitori şi prieteni. Cartea însumează un număr de 162 de poezii şi 18 reproduceri de grafică semnate de Dan Hatmanu, dintre care peste 40 sînt dedicate familiei autorului (mama, tata, fraţii şi surorile, soţia, fiica, nepotul…), tot atîtea sînt adresate sau inspirate de personalităţi din domeniul artei plastice (Ion Irimescu, George Apostu, Constantin Piliuţă, Vida Gheza…) şi peste 10 din sfera literaturii (Marin Sorescu, Grigore Vieru, Zaharia Stancu, Mihai Ungheanu…).

În anul 1997 a primit titlul de „Cetăţean de onoare al Buzăului” şi „Omul anului” 

Cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu o pot face la locuinţa sa din strada N. Bălcescu, Bl. 12, ap. 3. Slujba religioasă ( citirea stîlpilor ) va fi oficiată astăzi, 8 martie, la ora 19.00. Miercuri, 9 martie, va fi transportat la capela cimitirului Bellu din Capitală, iar slujba de înmormîntare va avea loc joi, 10 martie 2016, ora 12.00. Dumnezeu să-l odihnească în pace!Etichete: Bucur |  Buzăului |  cetăţean |  Chiriac |  murit |  onoare
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU