05 [NOV 14] CULTURA Buzau
Miercuri, 05 noiembrie 2014

40 de ani de activitate în slujba copiilor

Mirela Dumitru alte articole de Mirela Dumitru
1 vot 2686 vizualizari 0 comentarii mireladumitru@sansanews.ro

Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 9 din municipiul Buzău a împlinit 4 decenii de funcţionare. Cu această ocazie, cadre didactice, atât cele care au predat de la deschiderea grădiniţei cît şi cele actuale, oficialităţi din învăţământul buzoian, părinţi dar şi copii au participat ieri la festivităţile organizate cu acest prilej. Emoţiile au fost mari mai ales pentru fostele cadre didactice care au revenit în grădiniţa în care şi-au petrecut mare parte din viaţă învăţând preşcolarii să deprindă tainele învăţăturii. Iar satisfacţiile pentru dedicaţia şi efortul depuse de-a lungul anilor s-au arătat sub forma împlinirii profesionale a foştilor elevi ajunşi acum oameni maturi care nu uită să îşi exprime recunoştinţa celor care pentru prima dată le-au arătat calea învătăturii.

Drum greoi

Pe 5 noiembrie 1974 se înfiinţa pe strada Vulturului din Buzău o nouă grădiniţă. Prevăzută iniţial cu doar 4 grupe de preşcolari deşi unitatea nou înfiinţată avea o capacitate de 11 grupe, grădiniţa avea mari lipsuri materiale. Copiii însă nu le-au simţit atât de acut iar meritul pentru aceasta le revine în primul rând educatoarelor care au reuşit cu mult tact şi dăruire să asigure condiţiile optime pentru desfăşurarea activităţii. “L-am deschis exact pe 5 noiembrie 1974, avem 40 de ani de când s-a deschis acest cămin. Exact ca o familie, clădire nou-nouţă, fără mobilier, noi cadre didactice care am fost împreună cu doamna inspectoare Constantinescu am început să ne gospodărim. Să ne aducem mobilier în sălile de clasă, să ne aducem copii şi în anul 1975 am avut o avalanşă de copii şi am lucrat la capacitate maximă, de la 4 grupe am ajuns la 12. A fost destul de greu dar am avut un colectiv foarte unit, doamnele educatoare au fost alături de mine împreună cu doamna inspector şi am pus umărul şi ne-am creat un confort ca să putem să ne desfăşurăm activitatea“, a declarat Rozica Poponete, fosta directoare a Grădiniţei cu Program prelungit Nr. 9. 

Un colectiv unit

Deşi a fost greu, cele 4 educatoare ale Grădiniţei cu Program Prelungit Nr. 9 au reuşit să acopere lipsurile şi să asigure condiţiile minime pentru desfăşurarea activităţii. “Îmi amintesc greutăţile prin care a trecut întregul colectiv alături de care am fost până când am reuşit să îl punem în funcţiune dar şi după aceea. Mi-a plăcut întotdeauna unitatea de care au dat dovadă colectivele acestea pentru că fără această unitate nimic nu s-ar fi putut realiza în condiţiile de atunci sigur că acum ne face mare plăcere să vedem ce bine sunt dotate şi în ce condiţii extraordinare lucrează dar le felicit cu atât mai mult cu cât au putut să îşi facă datoria în condiţii mai puţin prielnice“, a afirmat Elisabeta Constantinescu, fost inspector şcolar pentru învăţământul preşcolar.  

Grupe de 100 de copii

Volumul de muncă era imens îşi aduc aminte educatoarele care au început să lucreze la această grădiniţă încă de la deschiderea ei. “La început a fost foarte greu, era perioada aceea când erau copii foarte mulţi la grupă poate am avut şi 50 de copii la grupă, nu aveam schimburi la grupă decât un sector. Un sector era de educatoare dimineaţa şi un altul după-amiaza. O educatoare lucra în permanenţă dimineaţa iar celelate 3 lucrau cu schimbul dimineaţa şi după-amiaza. Când eram după-amiaza preluam şi copii celui care lucra de dimineaţă. Era foarte greu, aveam peste 100 de copii însă ne-am înţeles foarte bine, am fost un colectiv unit şi ne ajutam una pe alta“, a precizat Maria Ionescu, fostă educatoare a GPP Nr. 9. 

 Schimb de experienţă între generaţii

În semn de recunoştinţă pentru efortul depus de fostele cadre didactice din unitatea şcolară, ieri, educatoarele vechi şi cele noi, inspectorii şcolari de atunci şi de acum au asistat la un program artistic deosebit pregătit de către preşcolari, foşti şi actuali. “Grădiniţa noastră împlineşte astăzi 40 de ani de la înfiinţare. Ne-am gîndit noi cei din grădiniţă să invităm toate persoanele care de-a lungul anilor au venit la noi în grădiniţă, au lucrat, au luminat sufletele copiilor, au ajutat ca aceşti copii să ajungă la şcoală“, a spus Daniela Toader, directoare GPP Nr.9. 


Etichete: GPP 9 |  serbare
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU