06 [MAI 20] POLITIC Buzau
Miercuri, 06 mai 2020

Toma, atac la prefect! Critică dur carantina totală din cartierul Poștă. Replica prefectului

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
4 voturi 3935 vizualizari 0 comentarii

Primarul Buzăului, Constantin Toma,  critică decizia conducerii Prefecturii de a institui carantină totală în  cartierul Poștă, unde au fost confirmate 20 de cazuri de COVID-19. Edilul Buzăului spune că măsura a fost în mod nejustificat, fără a-i fi cerută părerea, și a fost generată de o panică neînțeleasă a autorităților județene, în condițiile în care în alte zone sunt mult mai multe cazuri decât în acest cartier și nu a fost impusă izolarea unei comunități, decât în cazuri foarte grave. 

"Un cartier întreg carantinat, din cauza acestor oameni care locuiesc la intrarea în cartier, lângă podul de la Drăgaică, vis-a vis de fostul liceu de Poliție?  Pot să pun și eu această întrebare? De ce s-au grăbit, de ce au intrat în această panică.  În alte zone, sunt 40-50 de cazuri confirmate zilnic și nu se decide carantinarea. Pe mine nu m au întrebat nimic”, a declarat primarul Buzăului, Constantin Toma, în emisiunea Sens Direct de la Focus Tv. 

Edilul buzoian spune că nu e normal ca o comunitate de aproape 2500 de oameni să sufere pentru câteva familii care nu au respectat legea, dar care, și mai important, au fost ridicate de la domicilii și izolate. 

I-au luat de acolo. Nu sunt așa de multe familii de romi. De ce sunt vinovați cei aproape 2500 de oameni, să fie izolați acolo? Nu aș fi cerut carantina. Sunt șocat pentru că Buzăul nu merită asta”, a adăugat primarul. 

Totodată, primarul Toma a dezvăluit la Sens Direct că nu a fost chemat la Prefectură atunci când s-a luat decizia instituirii carantinei în cartierul Poștă, deși i se părea normal ca și el să fie informat despre această măsură și, mai ales, să-și poată spune punctul de vedere. 

 ”Am luat decizii fără să stăm să se afle multe informații pentru că eu, ca primar al municipiului Buzău, n-am avut calitatea de invitat. Legiuitorul a scăpat chestia asta, să facem parte ca și primar din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Dar nici măcar în situația în care răspund de acest oraș din punct de vedere administrativ să nu fiu invitat la ședință, n-am fost întrebat despre această carantină. Ieri (n.r. luni 04 05 2020) a fost ședință la 13.30, n am fost invitat iar noi am ținut la 9.30 ședință on-line și, bineînțeles, eu am luat măsuri: achiziționarea a 10 000 de măști, 2500 s-au împărțit luni, încă 7 500 miercuri.”, a conchis primarul Toma. La orele după-amiezii de miercuri a venit şi replica prefectului Leonard Dimian: "Având în vedere afirmațiile pe care primarul municipiului Buzău, domnul Constantin Toma, le-a făcut în cadrul unei emisiuni difuzate de postul de televiziune Focus TV, în data de 4.05.2020, Instituția Prefectului - Județul Buzău a sesizat generarea unei posibile percepții care contrazice realitatea și, pentru restabilirea adevărului și corecta informare a buzoienilor, face următoarele precizări:

- decizia impunerii carantinei în cartierul Poștă, din municipiul Buzău, a fost aprobată prin Ordinul Comandantului Acțiunii nr 76006/4.05.2020, semnat de domnul secretar de stat Raed Arafat. Inițiativa procedurii a aparținut Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, la propunerea justificată a Direcţiei de Sănătate Publică. Decizia a fost luată în baza unor argumente absolut justificate, având în vedere detaliile anchetei epidemiologice făcute de autoritățile sanitare, cât și rezultatele testelor făcute asupra probelor. A fost unica posibilitate pe care o puteam aborda în această situație particulară. Orice altă abordare era de natură să atragă efecte necontrolabile asupra sănătății publice. Acestea sunt date obținute și analizate cu mare atenție de instituțiile responsabile cu gestionarea situației de urgență.

Referitor la critica adusă cu privire la faptul că domnul primar nu a fost invitat la ședințele prin care autoritățile au decis instituirea carantinei, pentru restabilirea adevărului, precizăm următoarele:

- legiuitorul a prevăzut în cunoștință de cauză componența organelor colective care iau decizii în situații de urgență. Acestea sunt luate în funcție de argumente importante din sfera specifică a sănătății și ordinii publice, și nu din rațiuni ce țin de administrația publică. Legal vorbind, motivele invocate de către domnul primar sunt lovite de nulitate.

- în al doilea rând, pe data de 03.05.2020, domnul prefect Leonard Dimian l-a sunat pe domnul primar al municipiului Buzău imediat după întâlnirea autorităților din cadrul CJCCI în care a fost prezentată propunerea DSP de instituire a carantinei, la ora 21.45, pentru a-i aduce la cunoștință acest aspect și pentru a-i solicita prezența la sediul Instituției Prefectului, având în vedere că subiectul în discuție privea municipiul Buzău. Solicitarea avea legătură cu ședința CJSU Buzău, convocată în sistem audioconferință, la ora 23.15, pentru aprobarea transmiterii către CNCCI a propunerii de carantinare a cartierului Poștă, în vederea aprobării.

Răspunsul domnului primar nu poate fi reprodus aici, dar, în esență, sugera refuzul de a da curs invitației.

Prefectul județului consideră că toți buzoienii trebuie să dea dovadă de responsabilitate în această perioadă în care fiecare greșeală poate antrena consecințe grave."Etichete: carantina |  cartierul |  Critică |  Poștă |  prefect |  totală
Voteaza articolul: bun: 3  |  slab: 1   2

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU