13 [NOV 19] "cap limpede"
Miercuri, 13 noiembrie 2019

Caz fără precedent în învățământul buzoian. DIICOT a intrat pe fir

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 3787 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Joaca unor eleve de 12 ani a ajuns să facă obiectul unui dosar anchetat de procurorii DIICOT.  Două fete de clasa a șasea, eleva la una dintre cele mai bine cotate școli din municipiul Buzău, au ajuns în atențiua procurorilor anti-mafia după ce una dintre ele i-a cerut colegei de bancă fotografii cu ea în ipostaze indecentă. Cererea a fost o joacă în mediul virtual și a venit sub o identitate falsă, însă totul a luat o altă turnură cînd destinatara le-a trimis pozele primite și altor colegi. Diriginta clasei a fost prima care a aflat povestea și a alertat conducerea școlii. Cele două fete au intrat într-un program de consiliere, însă psihologul școlii va sta de vorbă și cu ceilalți colegi ai lor.

Două copile de doar 12 ani sunt protagonistele unui caz fără precedent în învățământul buzoian. Este vorba despre două eleve de clasa a VI-a de la școala generală numărul 1 din municipiul Buzău, una dintre cele mai bine cotate unități de învățământ din oraș. Totul s-a întâmplat în week-end, când una dintre cele două fete și-a convins colega de bancă să-i trimită fotografii in ipostaze indecente. Întreaga discuție s-a purtat în mediul virtual, iar pentru a fi mai convingătoare, fata s-a dat drept un băiat interesat de ea, rugîndu-o să se fotografieze în ipostazxe indecente. Fata a picat în plasa necunoscutului de pe internet și a trimis pozele cerute, care după aceea au ajuns și la alți colegi. Isprava fetelor a ieșit imediat la iveală, iar prima care a aflat despre cele întâmplate a fost chiar diriginta clasei.
”Un elev al scolii noastre a făcut acasă o fotografie compromițătoae, care a ajuns la un alt copil din scoală, această fotografie a fost arătată apoi și altor copii din școală. Vorbim despre două fetițe. Diriginta a aflat de la copiii din clas, iar aceasta  mi a adus la cunoștință astfel că au fost stabilite deja ședințe cu psihologul școlii, cu părinții, copiii primesc consiliere psihologică pentru a nu fi afectați și mai mult decât sunt deja”,a declarat directorul școlii 1 din Buzău, Monica Gheorghe.

Cele două fete au fost deja consiliate însă cazul fărtă precedent în învățămâtul buzoian reprezintă un semnal de alarmă că telefonul mobil lăsat cu lejeritate la îndemâna copiilor poate deveni un pericol sau un instrument de șantaj. 
”Acești copii sunt elevi foarte buni. Ce au făcut au făcut din teribilism, din joacă, o joacă, transformată în altceva. Sunt lucruri regretabile și nu trebuie să facem altceva decât să avem grijă ca urmările să nu fie pe termen lung iar copiii să fie afectați emoțional pe termen lung”, a mai spus directorul școlii în care s-a întâmplat incidentul. 
Un rol important în astfel de situații îl au și psihologii școlari care apreciază că din joacă, din cazuri precum este și acesta, se pot produce dezastre emoționale ce cu greu mai pot fi reparate.
Mai mult, psihologii apreciază că la baza gestului celor două fete ar putea sta lipsa de comunicare intre adulti și copile. 
Vorbim de un pericol apropos de dezvoltarea lor. Cea care a inițiat acest joc e evident că nu e conștientă de consecințe și nu face foarte clar diferența între o situație reală și una de joc. În ce privește victima, deși nu-mi place să o numesc așa, e vorba de  o expunere la nivelul școlii, a comunității, e evident că aceste filmulețe au fost sterse, dar memoria colectivă păstrează niște imagini. E posibil ca acest copil să se simtă pe viitor abuzată sau pusă la zid, chiar dacă nu va arăta, e posibil ca ea să se simtă așa.   Părinții ar fi de dorit să petreacă mai mult timp cu copiii, să pună niște limite, să cenzureze anumite chestiuni, punem limite pentru a ne proteja copiii mai ales când e vorba  de copii atât de mici care nu pot discerne între ce e corect și ce nu e corect” , a declarat pentru Focus Tv psihologul școlar Taisia Trică. 

Cazul a fost sesizat de conducerea școlii și organelor competente de anchetă astfel că în prezent la DIICOT Buzău există un dosar penal în care se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de pornografie infatilă.
 


Etichete: atenția |  învățământul |  buzoian |  DIICOT |  intrat |  precedent |  Situație
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU