BREAKING NEWS Buzau
31 [MAR 20] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 31 martie 2020

E oficial! Spitalul Municipal din Rm.Sărat, unitate de suport pentru COVID-19. La Spitalul Județean vor fi tratate cazurile grave și critice

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
0 voturi 2880 vizualizari 0 comentarii

E Oficial ! Spiitalul Municipal din Râmnicu Sărat va fi spital de suport pentru cazurile de coronavirus.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a semnat marți lista unităților spitalicești în care vor fi tratați românii infectați cu coronavirus, în momentul în care secțiile și spitalele de boli infecțioase se vor aglomera.  Astfel,  Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat va fi spital de suport, în care vor fi internați buzoienii confirmați COVID 19, dar care necesită îngrijiri medicale și pentru alte patologii.

Persoanele care depind de dializă și care sunt confirmate cu coronavirus vor fi transportate și tratate la centrul de dializă Diaverum Buzău. Cazurile grave și critice vor fi transportate și tratate la Spitalul Județean Buzău.

La nivelul întregii țări au fost identificate și desemnate ca unități suport un număr de 57 spitale/ secții exterioare/corpuri de clădire, 44 maternități, 60 spitale și centre pentru realizarea procedurilor de dializă. 

 

În spitale de suport sunt tratate cazuri pozitive la COVID 19 care necesită îngrijiri medicale și pentru alte patologii.

 

Într-o primă etapă, spitalele de suport desemnate reprezintă unități sanitare  fără importanță de urgență, care pot asigura asistența medicală pentru celelalte urgente medico-chirurgicale. Au fost incluse în rețeaua de spitale de suport, unități  municipale/orășenești și spitale din alte județe  preponderent cele cu secții de Boli Infecțioase, precum și spitalele din alte rețele, decât ale Ministerului Sănătății ( Ministerul Transporturilor, Ministerul Apărării Naționale, unități sanitare private).

 

“Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor a fost elaborat de specialiștii din cadrul comisiilor de specialitate ATI, boli infecțioase și specialiști din cadrul Ministerului Sănătății, pe baza recomandărilor OMS si CE. Am cerut managerilor unităților sanitare, dar și direcțiilor de sănătate publică, serviciilor de ambulanță să aducă la cunoștința personalului medical și auxiliar, în mod repetat, procedurile ce trebuie urmate în această situație de criză, toate măsurile existente în planul de măsuri, în special reglementările privind măsurile de prevenție și utilizarea corectă, în funcție de expunere, personalului medical, dar și auxiliar”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

 Toate unitățile sanitare din sistemul public și privat au obligația asigurării acordării îngrijirilor medicale tuturor pacienților, în concordanță cu prevederile planului de măsuri aprobat. Refuzul asigurării acordării îngrijirilor medicale conform atribuțiilor specifice se sancționează conform prevederilor legale.

  Tot marți, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat și Ordinul de ministru privind Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor  în contextul epidemiei Coronavirus COVID-19. 

Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor reprezintă un document –cadru  care instituie pașii care trebuie urmați de  managementul unităților sanitare și măsurile pe care trebuie să le implementeze pentru izolarea și tratamentul cazurilor COVID –pozitive.

De asemenea, documentul conține reglementări privind modul de  folosire a echipamentului individual de protecție (PPE) la nivelul unității sanitare, în mod rațional și corect, în funcție de secție, personal și tipul de activitate.

Astfel, în contextul COVID-19, echipamentul individual de protecție trebuie utilizat pe baza riscului de expunere (ex. tipul de activitate) și a dinamicii de transmitere a agentului patogen (ex. contact, picături sau aerosoli).

Tipul de PPE utilizat atunci când se oferă îngrijiri pacienților cu COVID-19 va varia în funcție de situație, personalul sanitar și activitatea desfășurată. Personalul medical implicat în îngrijirea directă a pacienților trebuie să utilizeze următoarele PPE: halate, mănuși, mască și protecție oculară (ochelari de protecție sau scut facial).

În mod specific, pentru procedurile generatoare de aerosoli pentru pacienții cu COVID-19 (ex. intubare, ventilație non-invazivă, traheostomie, resuscitare cardiopulmonară, ventilație manuală înainte de intubare, bronhoscopie, gastroscopie și recoltarea testelor PCR COVID) personalul medical trebuie să utilizeze ca protecție, mănuși, halate, măști FFP2 și FFP3; de asemenea, se vor utiliza șorțuri impermeabile, în cazul în care combinezoanele/halatele nu sunt impermeabile.

 Ordinul ministerului Sănătății a fost publicat deja în Monitorul, fiind adus la cunoștința managerilor unităților sanitare și a direcțiilor de sănătate publică într-o videoconferință condusă de Nelu Tătaru. Etichete: cazurile |  COVID |  critice |  grave |  Județean |  Municipal |  Oficial |  pentru |  Spiitalul |  spital |  Spitalul |  suport |  Sărat |  tratate
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU