16 [MAI 16] ACTUALITATE Buzau
Luni, 16 mai 2016

Ce afaceri murdare ascund peroanele distruse din Gara CFR Buzău

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
3 voturi 1903 vizualizari 2 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro


Uite ce modernizare!
Mai marii de la CFR Galaţi fac mare caz de marea modernizare a Gării Buzău.  Iată aici o mostră de „modernizare” în stil ceferist. Această caşcarabetă a fost lipită de zidul Gării în partea dinspre oraş. Ştie cineva cu aprobarea cui? Poate ne răspund într-o conferinţă de presă şefii de la Buzău şi nu ne mai pasează mereu la Galaţi. 


Situaţia catastrofală în care se află peroanele 2 şi 3 din Gara CFR Buzău a produs, în sfîrşit, o reacţie puternică din partea opiniei publice. Săptămîna trecută, o tînără studentă buzoiancă, nevoită să folosească staţia CFR pentru a ajunge la studii, în Iaşi, Simona Anastasiu, a lansat o petiţie on-line în speranţa că va urni lucrurile. 

Demersului său   s-au raliat sute şi sute de oameni, care au iscălit petiţia sa. Administratorii staţiei fac însă ce ne-am obişnuit în ultimii aproape 30 de ani, de la schimbarea de regiune din 1989, anume au transformat CFR într-o bună vacă se muls la toate nivelurile. De-a lungul vremii cetăţenii au avut parte doar de sfidare: preţuri mari, condiţii proaste, iar patrimoniul societăţii a fost sistematic devalizat. În ceea ce priveşte strict Buzăul, constatăm că Gara CFR cea care a fost reabilitată pentru un preţ care nu e nici azi foarte clar, a devenit un obiectiv în jurul căruia se fac tot felul de afaceri dintre cele mai ciudate. Să le luăm pe rînd. 
 
Cum s-au licitat spaţiile din apropierea staţiei 
 
S-o luăm metodic, cine încearcă să afle cum s-au licitat terenurile şi spaţiile din apropierea Gării CFR, e expediat la Galaţi, la Regională. Acolo unde, numai de transparenţă nu are parte, beneficiind de faptul că nu au de dat socoteală buzoienilor pentru ce-au făcut din Gara Buzău, mai marii de la Galaţi au tras toate foloasele posibile din exploatarea dubioasă a patrimoniului de la Buzău, fără să răspundă pentru nimic. Astfel, că tot ceea ce s-a închiriat, concesionat sau vîndut în apropierea Gării, ori pe peroane şi în jurul lor, s-a făcut pe ochi frumoşi, în baza unor simulacre de licitaţii, aşa după cum ne-au relatat o mulţime de surse interne. La ele a participat cine a vrut, dar a cîştigat cine a trebuit. Că lucrurile au luat-o razna în Regionala CFR Galaţi a fost deja confirmat cu ceva vreme în urmă, atunci cînd Laurenţiu Seceleanu, fost director al C.N.FC.F. C.F.R. S.A., Sucursala Regională Căi Ferate Galaţi a devenit inculpat în dosarul lui Gruia Stoica, sub acuzaţia de luare de mită şi complicitate la spălare de bani, ambele în formă continuată şi apoi a fost trimis în judecată. 
 
Privaţii la linia 1 
 
Legăturile dintre şefi de Regionale CFR şi privaţii care operează pe infrastructura feroviară românească este confirmat azi aproape total. Observăm că toate garniturile private ale Transferoviar S.A. opresc şi pleacă, în majoritatea lor covîrşitoare de la linia 1, ceea ce este o afacere evidentă pentru că favorizează operatorul privat în dauna CFR, întrucît peronul de la linia 1 e singurul practicabil, în timp ce celelalte arată ca după bombardament. Trenurile CFR sînt astfel toate dirijate la  liniile celelalte şi aşa operatorul de stat este sistematic sabotat din interior, drept pentru care, decăderea acestei companii n-are cum să mai mire pe nimeni, cîtă vreme a fost subminată chiar de unii ca Seceleanu and Company. Partea cea mai proastă este că şi urmaşii lui Seceleanu par infectaţi cu aceeaşi microbi, ai lăcomiei şi ai şmecheriei. 
 
Licitaţie repetată. Altă şmecherie ieftină! 
 
Luînd în calcul cele de mai sus, vedem că lăsarea în paragină a peroanelor din Gara Buzău nu mai pare doar o neglijenţă sau rezultatul unei acute lipse de bani.  Solicitaţi de reporterii „Şansa Buzoiană“ să explice din care cauză peroanele de la Buzău au ajuns într-un asemenea hal, redacţia a primit un răspuns halucinant. Între altele ni s-a transmis că: SRCF Galaţi a încercat anul trecut, în repetate rînduri, să achiziţioneze prin licitaţie publică lucrările pentru reparaţia peroanelor intermediare 2 şi 3 şi a copertinelor aferente, însă de fiecare dată, licitaţia a fost anulată deoarece nici o firmă nu a depus oferte. Anul acesta, odată cu aprobarea bugetului companiei, a demarat etapa de reluare a licitaţiei de achiziţie a lucrărilor de reparaţii”.   

Incredibil! În România de azi, oare nimeni nu vrea să repare contra cost două peroane CFR? Cine poate să creadă o asemenea explicaţie? Nimeni care posedă o minimă luciditate. Răspunsul conţine, fără ca autorul să vrea, cîteva posibile explicaţii. 
 
1) Şmecherii de la Regională nu vor să se repare peroanele, iar caietul de sarcini e de aşa manieră redactat încît să respingă orice firmă care ar dori să lucreze în Gara Buzău. Astfel, se favorizează clar Transferoviar S.A., operatorul privat în dauna CFR, care are preţuri mai mari ale biletelor şi foloseşte nişte peroane prăbuşite. 

2) Operatorii Regionalei CFR Galaţi amînă la infinit reabilitarea celor două peroane pentru că ar exista ceva penal la mijloc, care trebuie să rămînă ascuns. Sursele noastre susţin că peroanele apar ca reabilitate, în acte, odată cu refacerea Gării de către firma contestatului afacerist Bucşaru. Or, reluarea licitaţiei ar putea scoate la iveală un scandal imens, mai afirmă sursele noastre. 

3) La mijloc e pur şi simplu vorba despre amatorism în gestionarea acestei situaţii, ceea ce e la fel de grav pentru buzoieni. 
 
Pericol de moarte! 
 
Spunem aceasta pentru că, realmente, peroanele reprezintă un pericol de moarte pentru călătorii care coboară din tren, ori care aleargă după o garnitură, cum se întîmplă adesea. Orice pas greşit poate însemna moartea pentru cetăţenii care s-ar putea împiedica în hîrtoapele din peroane şi ar ajunge direct sub roţile trenului.


Etichete: afaceri |  ascund |  Buzau |  distruse |  murdare |  peroanele
Voteaza articolul: bun: 3  |  slab: 0   3

Comentarii

Voicu
16 mai 2016
Tanara studenta de la Berca ar trebui sa vada si Gara de la Satuc cum a ajuns. Nu o vede pentru ca nu vrea sa-l deranjeze pe seful de gara Gigi!
om bun
16 mai 2016
doamne ce tara de ris suntem mai ales in buzau toti promit ca fac si cind ajug la tron da cu flit sar ma mir de unde au salariatii de la CFR salarii marii ca tren circula goale si invest nimica sunt sal care fac jumatate de norma restu fug acasa sa si rez problemele personale asta din cauza ca sefii sunt corupti ba cu cite un miel curca etc si au prog de alaptare sa zicem nimica nu se ca schimba


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU