26 [IAN 17] ACTUALITATE Buzau
Joi, 26 ianuarie 2017

Alertă! Buzăul, notificat cu privire la gripa aviară

Andra Vasilescu alte articole de Andra Vasilescu
0 voturi 1147 vizualizari 0 comentarii news@sansanews.ro

Autoritatile din judetul Buzau au fost notificate de DSVSA Prahova cu privire la posibilitatea raspindirii gripei aviare dupa ce  statul ucrainean a hotărât să interzică importul de carne de pui din județul Prahova, din cauza unor cazuri de gripă aviară, conform unei scrisori transmisă ambasadei României la Kiev,citată de Agerpres. 

„Inspecția Veterinară de Stat a Ucrainei informează că, având în vedere notificarea OficiuluiInternațional de Epizootii privind înregistrarea pe teritoriul Județului Prahova, România, a unorcazuri de gripă aviară, s­a decis interzicerea importurilor din România/județul Prahova de păsări,carne de pasăre și preparate din aceasta”, informează Ministerul Economiei. 

Măsura vine în completarea deciziei prin care se interzic importurile similare din județul Tulcea.
În data de 10 ianuarie, o suspiciune de gripă aviară a apărut în gospodăria primarului comunei 
Albești Paleologu din județul Prahova, autoritățile luând măsuri pentru confirmarea bolii șisacrificarea păsărilor domestice și sălbatice din curtea în cauză.
O zi mai târziu, suspiciunea a fost confirmată de Institutul de Diagnostic și Sănătate AnimalăBucurești, autoritățile dispunând măsuri pentru combaterea bolii.
Potrivit unui comunicat emis de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor(DSVSA) Prahova, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București — Laboratorul Naționalde Referință a confirmat focarul de gripă aviară, tulpina H5N8, din comuna Tomșani, satLoloiasca, în gospodăria lui Marian Panait, primar al comunei Albești Paleologu.
În acest context, DSVSA a întocmit un plan de măsuri pentru combaterea bolii, fiind stabilită ozonă de protecție de 3 km în jurul focarului și o zonă de supraveghere de 10 km. De asemenea,boala a fost declarată la Primăria Tomșani, iar autoritățile vor efectua inspecții în exploatațiile cupăsări din zona de protecție și zona de supraveghere.
Totodată, autoritățile interzic organizarea pe teritoriul localităților din zonele de protecție șisupraveghere de târguri sau expoziții de păsări și animale, până la clarificarea situațieiepidemiologice, au fost notificate toate exploatațiile comerciale de păsări din județul Prahova,dar și administratorii celor 43 fonduri de vânătoare din județ.
Conform măsurilor dispuse, toate cazurile de îmbolnăvire și mortalități înregistrate la păsăriledin orice specie din curțile proprii vor fi anunțate în regim de urgență medicului veterinar deliberă practică împuternicit din localitățile cuprinse în zona de protecție și supraveghere, iarcadavrele de păsări descoperite în locuri publice vor fi anunțate, fără întârziere, mediculuiveterinar de liberă practică împuternicit.
Astfel, autoritățile din Prahova au notificat și DSVSA din județele limitrofe, respectiv Brașov, Dâmbovița, Buzău, Ialomița și Ilfov cu privire la această situație.


Etichete: Alerta |  aviara |  Buzaul |  gripa |  notificat |  privire
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU