26 [MAI 14] ACTUALITATE Vrancea
Luni, 26 mai 2014

Vrâncenii au votat, dar încă se numără. Uite rezultatele parţiale!

Claudia Toader alte articole de Claudia Toader
0 voturi 1182 vizualizari 0 comentarii claudiatoader@sansanews.ro
Vrâncenii au votat, dar încă se numără

În Vrancea, PSD a obţinut o victorie zdrobitoare la Panciu, unde localnicii şi-au ales primarul. 2515 alegători au mers pe mâna fostului viceprimar al oraşului, Iulian Nica care a devenit primar cu acte în regulă, votat de 63,84 % dintre păncenii care au participat la scrutinul de duminică. Următorul clasat, candidatul Partidului Mişcarea Populară, Sorin Robu, a fost votat de 1023 de alegători, în timp ce al 3-lea clasat, Tomiţă Robu, abia a obţinut 196 de voturi.

 

La Andreiaşu, în schimb, câştigători sunt liberalii. În urma votului exprimat duminică în comună, noul miniparlament al localităţii vrâncene va avea 6 consilieri locali PNL şi 5 PSD. Nici un alt partid nu a reuşit să obţină un mandat de consilier, distanţa dintre câştigători şi perdanţi fiind foarte mare. PSD şi PNL au obţinut 863 de voturi din 892 valabil exprimate, iar al treilea clasat, PDL, abia a reuşit să fie votat de 13 persoane.

 

 

Cât despre rezultatele alegerilor europarlamentare, victoria PSD este clară, pentru că Vrancea a fost dintotdeauna un judeţ roşu. Ce nu se ştie însă e şi modul în care au votat vrâncenii. Asta pentru că Vrancea este codaş în ceea ce priveşte centralizarea voturilor de la europarlamentare. În timp ce majoritatea judeţelor au încheiat numărătoarea, Biroul Electoral Judeţean Vrancea abia a reuşit să centralizeze până la ora 09,00 procesele verbale din 16 % din secţiile de votare. Aşa s-a întâmplat şi la precedentele tururi de scrutin, când Vrancea a fost ultimul judeţ la raportare. Iar explicaţia e simplă: după ce s-au închis urnele, procesele verbale şi buletinele de vot au fost sigilate şi puse sub pază, iar numărătoarea voturilor a început abia dimineaţă, după ce membrii comisiilor electorale şi ai Biroulului Electoral s-au trezit. Nu e nimic ilegal, ci este o măsură adoptată în plan local, cu acordul autorităţilor judeţene.

 

În municipiul Focşani, învingătoare a ieşit Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC, cu 36,58 % din voturi. Pe locul al doilea, în schimb, s-a clasat nu un partid ori o alianţă, ci un candidat independent. Mircea Diaconu a întrunit 13,43% din sufragii, în timp ce Partidul Mişcarea Populară, cea mai nouă formaţiune politică, a obţinut 10,43%, un scor mai mare decât ţinta pe care îşi propuseseră reprezentanţii partidului s-o atingă.


PNL s-a clasat abia pe locul 4 în municipiul Focşani, cu 9,47%, în timp ce PDL a fost votat de 8,54% dintre alegătorii care s-au prezentat la urne. Partidul Forţa Civică a obţinut în Focşani un scor peste media pe ţară, de 5,65%, în timp ce PPDD şi PRM au înregistrat sub 4 % din voturile valabil exprimate.

 

 Etichete: alegeri |  partiale |  rezultate |  Vrancea
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU