10 [IUN 14] ACTUALITATE Regional
Marţi, 10 iunie 2014

Vaccin obligatoriu, amânat pentru că nu sunt doze. Vezi aici despre ce este vorba!

Claudia Toader alte articole de Claudia Toader
0 voturi 1804 vizualizari 0 comentarii claudiatoader@sansanews.ro
Vaccin obligatoriu, amânat pentru că nu sunt doze

Absolvenţii de clasa a VIII-a vor pleca în vacanţa de vară fără să fie imunizaţi împotriva tetanosului şi difteriei. Cum s-a mai întâmplat şi cu alte vaccinuri, Ministerul Sănătăţii nu a avut grijă să cumpere, din timp, dozele necesare de vaccin, aşa că stocurile de la nivelul judeţelor s-au redus ori chiar s-au epuizat.


Fără să precizeze când vor fi refăcute stocurile de vaccin, Ministerul Sănătăţii a anunţat că imunizarea împotriva difteriei şi tetanosului se va amâna până la toamnă.


În judeţul Buzău, serul aflat în depozitul Direcţiei de Sănătate Publică este la jumătate faţă de necesar.


Medicul epidemiolog Carmen Scîntei din cadrul Direcției de Sănătate Publică Buzău a declarat: „Având în vedere că, la această dată, stocul nostru de vaccin este aproape la jumătate din numărul eligibil, adică avem doar 2700 de doze şi, până la această dată, Ministerul Sănătăţii nu ne-a informat despre achiziţia acestui vacci, cel mai probabil, vom recupera această vaccinare la începutul anului şcolar următor.”


O situaţie ceva mai bună este, în schimb, în Vrancea, unde, aproape toţi elevii au fost vaccinați. Doar câteva zeci de absolvenți nu au mai apucat să ajungă la cabinetele școlare să fie imunizați şi urmează să fie vaccinați împotriva difteriei și tetanosului când vor fi în clasa a IX-a.


Medicii spun însă că întârzierea vaccinării nu prezintă un risc major pentru sănătatea copiilor. “Referitor la temporizarea vacinării antitetanice este bine de ştiut că nu există riscuri majore şi nu este cazul ca populaţia să se impacienteze pentru această mică întârziere ”,ne-a declarat Valeriu Bistriceanu, medic de familie.


Conform calendarului de vaccinare obligatorie, în clasa a VIII-a, elevii primesc ultima doză de vaccin care oferă protecție împotriva difteriei și tetanosului.

 Etichete: difterie |  doze |  imunizare amanata |  tetanos |  vaccin
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU