04 [IUL 14] ACTUALITATE Regional
Vineri, 04 iulie 2014

Paradoxul şomajului: şomerii fără calificare

Claudia Toader alte articole de Claudia Toader
0 voturi 1677 vizualizari 0 comentarii claudiatoader@sansanews.ro

Este tot mai greu în ziua de azi să îţi găseşti un loc de muncă, iar piaţa muncii este aproape moartă. Puţini patroni caută braţe de muncă, iar atunci când au posturi disponibile pentru şomeri constată că nu au de unde alege. Meseriaşii şi specialiştii au luat demult calea străinătăţii, în căutarea unui post cu mult mai bine plătit ca în ţară. Aşa se întâmplă în judeţele Buzău şi Vrancea, unde şomerii par fără de spreranţă.


În Buzău, peste 16 mii de oameni nu au un loc de muncă şi, implicit, un venit. Iar şansele ca rata şomajului, care este de 8,45 la sută, să scadă, sunt destul de mici.


Asta pentru că şi oferta de job-uri este, de la o lună la alta, destul de săracă, iar locurile de muncă se regăsesc în domenii în care nu există personal calificat.


Spre exemplu, în această perioadă patronii buzoieni caută 17 confecţioneri şi 10 maiştri în construcţii. Cu greu pot fi găsite însă persoane calificate în confecţii şi construcţii, dispuse să se angajeze.

 

“Exemple de cîteva domenii sensibile în ceea ce priveşte forţa de muncă, un prim domeniu aş enunţa confecţioneri. Locuri de muncă pentru meseria de confecţioner avem lună de lună în număr de peste 10 dar se găsesc foarte greu doritori de a lucra în domeniul confecţiilor deoarece mare parte din confecţioneri care sunt calificaţi sunt deja încadraţi iar cei care sunt în baza de date a AJOFM nu doresc din cauza nivelului salarial necorepunzător, a condiţiilor grele de muncă “,a declarat Sebastian Tarpan,Directorul interimar al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Buzău.

         

Salariile mici şi condiţiile grele de muncă sunt cele care îi pun pe fugă pe şomeri. Cei mai mulţi, care au o calificare, preferă să plece peste graniţă, pentru că în străinătate, deşi e la fel de greu, primesc mai mulţi bani.


“Mulţi dintre specialişti au ales să lucreze în străinătate unde condiţiile salariale sunt mult mai bune. La fel şi în alte domenii gen sudura, sudorii sunt foarte căutaţi dar sunt mai greu de găsit pentru că mare parte lucrează în străinătate pe salarii foarte motivante“, a mai precizat Sebastian Tarpan,Directorul interimar al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Buzău.

 

 Şi în Vrancea, piaţa muncii este aproape moartă, iar numărul patronilor care fac angajări este extrem de mic.


Doar 40 de locuri de muncă au fost declarate vacante în tot judeţul, iar cele mai multe sunt în confecţii. Acestea se adresează în principal muncitorilor necalificaţi, pentru că, la fel ca în Buzău, cu greu pot fi găsiţi oameni calificaţi. În Vrancea încă se mai fac, în mod constant, angajări, în alimentaţie publică şi în servicii.

 

Însă tot mai mulţi oameni încearcă să se reorienteze către alte meserii. Ei au şansa de a se forma profesional cu bani europeni. O firmă de profil din judeţ a lansat un proiect cofinanţat din fondul european. Cursurile de formare profesională pentru şomeri sunt gratuite şi se adresează unui număr de 182 de şomeri.  În cazul tinerilor cu vîrsta de maximum 24 de ani, condiţia ca să poată participa la cursuri este să fie în şomaj de cel puţin 6 luni. Pentru cei trecuţi de această vârstă, condiţia este să fie şomeri de un an sau chiar mai mult pentru a-şi putea schimba meseria.

 

La final, cursanţii vor primi certificate care le atestă calificările, recunoscute în toate ţările membre ale Uniunii Europene.

 

 

 

 Etichete: angajari |  crestere |  necalificati |  patroni |  someri |  somaj
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU