30 [AUG 14] ACTUALITATE Regional
Sâmbătă, 30 august 2014

ANALIZA: Opoziţia neînchegată, principalul perdant al legii migraţiei

Cătălina Jingoiu alte articole de Cătălina Jingoiu
0 voturi 2529 vizualizari 0 comentarii business2b@focustv.ro
Cu două luni şi jumătate înaintea alegerilor prezidenţiale, scena politică este bulversată. Guvernul dă undă verde migraţiei aleşilor locali, acţiune de pe urma căreia cele mai mari beneficii le va culege PSD, partid aflat la putere. De partea cealaltă, această acţiune găseşte Opoziţia neînchegată. Alianţa Creştin-Liberală, perfectată la centru, nu funcţionează în teritoriu. Sunt paşi mari de făcut până la perfectarea unei noi alianţe, iar liberalii rămân, în multe cazuri, ancoraţi în vechile relaţii cu PSD, din vremea Uniunii Social Liberale.


La Buzău, ACL funcţionează doar pe hârtie. Liberalii şi democrat-liberalii s-a întâlnit în mai multe rânduri şi au anunţat că formează împreună o alianţă. Au declanşat chiar şi campania de strângere de semnături pentru susţinerea candidatului comun, Klaus Iohannis, dar când vine vorba de acţiuni concrete în administraţie, liberalii rămân de partea vechilor aliaţi din USL, social-democraţii. Aşa a fost de pildă, joi, în şedinţa Consiliului Judeţean când PDL s-a abţinut la un proiect de vot iniţiat de preşedintele liberal al Consiliului, privind numirea unui adjunct la Direcţia de Asistenţă Socială şi protecţia Copilului. „Este o mostră de funcţionare a ACL la Buzău” a replicat preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Cristi Bîgiu.
De partea cealaltă, democrat-liberalii s-ar fi aşteptat ca în urma discuţiilro avute cu liberalii, la şedinţa de Consiliu Judeţean să se facă un prim pas către schimbarea majorităţii în miniparlamentul local. Nu s-a întâmplat acest lucru şi, tocmai de aceea, consilierii PDL au decis să voteze poziţionându-se într-o opoziţie cu majoritatea PSD-PNL, încă existentă.


La Brăila, primele semne ale unei concilieri între democrat-liberali şi liberali au fost date în urmă cu câteva zile, cu prilejul vizitei în acest judeţ, a prezidenţiabilului Klaus Iohannis însoţit de liderul PDL, Vasile Blaga. Iniţial, conducerea PDL le transmisese liberalilor, prin vocea liderului Alexandru Nazare, că îi aşteaptă pe liberali să renunţe la privilegiile puterii şi, implicit la funcţiile din administraţia locală şi judeţeană, pentru a începe discuţiile. Dar, liberalii nu au renunţat la funcţii, mai ales că văd în arestarea la domiciliu a social-democratului Gheorghe Bunea Stancu, o oportunitate politică de păstrare a unor posturi. Totuşi, democrat-liberalii au cedat şi au avut o primă întâlnire miercuri. În şedinţa birourilor permanente reunite ale celor două filiale s-a discutat prima oară despre ACL la Brăila, dar, mai departe, vor urma negocieri pentru stabilirea tuturor detaliilor.


Tot vizita lui Klaus Iohannis a fost prilej de apropiere şi pentru liberalii şi democrat-liberalii din Vrancea. Atunci, candidatul ACL a fost aşteptat într-o sală plină de membri şi simpatizanţi ai celor două formaţiuni care au aplaudat pe fundalul asigurat de imnul „Verde-nrourat”.  Dar, dincolo de atsfel de momente oficiale, nimic nu conduce la ideea unei aproprieri între PDL şi PNL în Vrancea. Ambele formaţiuni sunt măcinate de exerciţiul Opoziţiei. Cu un PSD condus cu mână de fier de liderul Marian Oprişan, în Vrancea, liberalii şi democrat-liberalii se confruntă cu dezertări care nu par să poată fi oprite.


Iar prin ordonanţa  de urgenţă a Guvernului care permite migraţia aleşilor, este de aşteptat ca plecările aleşilor să ia amploare. De altfel, liderii PSD din teritoriu nu se sfiesc să anunţe că au lăsat uşile larg deschise. Joi, într-o declaraţie politică, liderul PSD Buzău, Constantin Boşcodeală, anunţa că filiala îi aşteaptă pe toţi aleşii de la Opoziţie în barca Puterii. În completare, social-democratul a declarat pentru o publicaţie centrală: „Mi se pare normal ca un primar să aibă dreptul să îşi schimbe partidul. Parlamentarii nu ar trebui să migreze pentru că ei schimbă majoritatea guvernamentală...Am auzit destul de mulţi primari care vor să treacă la PSD, de ordinul zecilor, de la PNL şi PDL.”  Etichete: legea migratiei |  Opozitie |  primari  |  PSD |  ACL
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU