22 [IAN 14] ACTUALITATE National
Miercuri, 22 ianuarie 2014

MEDICUL RADU ZAMFIR, MĂRTURII DIN INFERN

Anda Georgescu alte articole de Anda Georgescu
2 voturi 3780 vizualizari 1 comentariu andageorgescu@sansanews.ro

„Cel mai greu moment a fost cel în care mi-am dat seama că ne prăbuşim” afirmă medicul Radu Zamfir, într-un interviu acordat postului B1 TV. Vizibil afectat de şocul suferit în timpul accidentului şi în orele care au urmat, dar şi de orele de nesomn din ultimele două zile, chirurgul povesteşte că a încercat din răsputeri să îşi ajute colegii până la sosirea salvatorilor. De pe patul de spital, medicul a povestit drama prin care au trecut toţi cei 7 pasageri ai avionului. 

“Mă gândesc la ce s-a întâmplat. Oricum n-am prea dormit în ultima vreme. Când ne-am dat seama că ne prăbuşim … în mod clar ăla a fost cel mai dificil moment…Un avion, epava unui avion împrăştiată pe nişte metri pătraţi, oameni care ţipau după ajutor, combustibilul tâşnind din avion…” îşi aminteşte medical frânturi din momentele care i s-au părut a fi trecut extreme de repede, deşi victimele accidentului au fost localizate după 6 ore de căutări. 

Imediat după prăbuşirea avionului, medicul a început o luptă contra cronometru pentru viaţă, atât a sa, cât şi a celorlalţi răniţi. “Am încercat să îi ajut pe cât posibil, în ordinea gravităţii, pe toţi. Am încercat să îl eliberez (n.r. pe pilotul Adrian Iovan) de sub un fragment mare de avion, dar nu am reuşit. Am încercat inclusiv să fac o pârghie din ceva instrumentar, ce aveam noi pe acolo, şi tot nu am reuşit”. 

Medicul Radu Zamfir a încercat din răsputeri să o salveze şi pe studenta Aurelia Ion care îi însoţea. Câteva minute după impactul cu solul, tânăra a fost conştientă. Medicul nu a renunţat nicio secundă la manevrele de resuscitare. Cât despre intervalul lung de timp în care autorităţile au reuşit să ajungă la epava aeronavei, chirurgul spune că nu are ce să le reproşeze salvatorilor şi că nu trebuie căutaţi vinovaţi pentru acest incident.

Ascultă declaraţiile audio! 

CAD PRIMELE CAPETE

În timp ce mărturiile supravieţuitorilor arată coşmarul prin care au trecut membrii echipajului medical şi piloţii, de la GUvern au fost arătaţi cu degetul primii vinovaţi. A apărut chiar şi prima demisie, cea a generalului Ioan Burlui, şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă care afirma ieri că nu are nimic să-şi reproşeze. Deşi dimineaţă se vehicular posibila demitere a ministrului de Interne, Radu Stroe, acesta rămâne în funcţie. În schimb, premierul Victor Ponta a anunţat demiterea lui Cătălin Chiper din funcţia de secretar de stat al Ministerului Afacerilor Interne. 

Şi directorul general al ROMATSA, Aleodor Frâncu, a fost propus pentru a fi înlocuit din funcţie, doar că între timp acesta şi-a înaintat demisia. O altă persoană trasă la răspundere pentru reacţia întârziată în cazul localizării epavei este directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Marcel Opriş. Premierul Victor Ponta va solicita Consiliului Superior de Apărarea a Ţării schimbarea din funcţie a şefului STS. 

În urma raportului prezentat de vicepremierul Gabriel Oprea, prim ministrul Victor Ponta a declarat că operaţiunea de salvare din Munţii Apuseni a fost un eşec, iar vinovaţii sunt multipli. “Au existat în operaţiunea de căutare şi salvare a victimelor deficienţe inacceptabile, care la nivelul opiniei publice şi eu personal le consider ca provocând o indignare şi o nemulţumire justificată. Toate aceste lucruri necesită câteva responsabilităţi şi câteva acţiuni foarte clare de îmbunătăţire a sistemului de intervenţie.”, a declarat premierul Victor Ponta.
 
Şeful Executivului a precizat că au fost descoperite nereguli grave cu privire la eficienţa unor instituţii ale statului, dar şi la procedurile care stabilesc modalitatea în care se acţionează într-o astfel de situaţie: “În cadrul a trei instituţii importante, şi anume Ministerul de Interne, ROMATSA şi şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, lucrurile au funcţionat inacceptabil de încet şi fără o necesară coordonare şi asumare a autorităţii şi a responsabilităţii.”

Vezi aici raportul pe care l-a primit astăzi premierul Victor Ponta! 

Neconcordanţele între declaraţiile supravieţuitorilor accidentului din Apuseni, şi rapoartele autorităţilor continuă să apară. După ce medicul Radu Zamfir a declarat că a transmis coordonatele la care avionul s-a prăbuşit imediat după producerea accidentului, STS a avut o reacţie incredibilă. Instituţia, care a eşuat în localizarea epavei avionului prăbuşit în munţi, îl acuză pe medic că nu a dat niciun fel de coordonate geografice şi afirmă că avionul a fost găsit în zona indicată de STS. Etichete: INFERN |  MEDICUL |  MĂRTURII |  ZAMFIR
Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 0   2

Comentarii

secuiu
23 ianuarie 2014
Primul care trebuie sa plece este Ponta. Acest iresponsabil a anuntat ca epava avionului a fust gasita cu ore bune inainte sa fie descoperita. Ce se intampa daca cei care cautau s-ar fi intors din drum?


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU