19 [FEB 20] ACTUALITATE
Miercuri, 19 februarie 2020

Aproape o săptămână pe lună, fără gărzi la Pediatrie

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
4 voturi 3312 vizualizari 0 comentarii

 

Situație fără precedent în Spitalul Județean Buzău. Cel mai mare spital din județ este în situația de a nu mai putea acoperi gărzile la Pediatrie, pe tot parcursul lunii. După ce două doctorițe au rămas însărcinate și vor intra în concediu prenatal din martie  iar o a treia pediatră are probleme de sănătate care nu-i mai permit să lucreze noaptea, spitalul din Micro 14 este în situația de a rămâne fără gărzi la Pediatrie 5-6 zile pe lună. Este o situație extrem de delicată, care va fi resimțită din luna martie.

”Marți seară, am avut un medic de gardă până la ora 22.00 , după aceea nu am mai avut gardă la Pediatrie. Acest fapt este cauzat de faptul că din cei 7 medici activi din Spitalul Județean, 2 doctorițe intră în prenatal  iar altă doctoriță nu are voie să mai facă gărzi din motive medicale. Am rămas în 4 medici activi si cu o colaborare cu alt medic din județ.  E o problema dificilă”, a declarat managerul Spitalului Județean Buzău, Claudiu Damian.

Urmare a acestei situații, marți noapte, copiii care au ajuns la Urgențe cu simptome de gripă au fost direcționați către Boli Infecțioase, cazurile mai complicate au fost transferate la alte spitale, în timp ce alții au fost internați la Pediatrie, cu acordul medicului de la UPU. Există însă și o altă problemă: nici la Boli Infecțioase nu sunt acoperite toate gărzile în decursul unei luni. 

În fața acestei situații, conducerea Spitalului Județean Buzău spune că încearcă să găsească soluții pentru a reduce cât se poate de mult numărul zilelor fără gărzi. Conform calculelor,  5-6 zile dintr-o lună ar rămâne descoperite, dar reprezentanții SJU speră să atragă medici din județ care să vină să facă gărzi, pe perioada în care cei doi pediatri vor fi în concediu.

” Încercăm să acoperim gărzile. Am mai discutat cu alți pediatri din județ, mi-au zis că ne sprijină cu o gardă, maxim două. E o situație ciudată, avem organigrama ocupată, cu 7 medici, astfel că nu putem scoate la concurs posturi decât pe perioadă determinată. Încercăm să găsim rezolvări”, a mai spus Damian.

În perioada aceasta, când se înregistrează o explozie a cazurilor de viroze, gripe și pneumonii, numărul prezentărilor la Pediatrie Urgențe este cu mult mai mare decât în oricare altă perioadă din an. Dacă până acum, numărul prezentărilor era de 45-60 de copii în decursul a  24 de ore, acum se ajunge la 100 de prezentări. Însă nu toate aceste cazuri sunt atât de grave încât să se impună prezentarea la spital. De pildă, în garda de marți, din 83 de prezentări la Pediatrie Urgențe, doar 6 copii au fost internați. 

Practic, ceilalți ar fi putut merge la medicul de familie pentru a fi consultați și pentru a primi tratament. În contextul în care spitalul nu va mai putea acoperi toate gărzile dintr-o lună, reprezentanții unității medicale buzoiene fac apel la părinți să se prezinte la Urgențe doar atunci când e cu adevărat nevoie, în restul cazurilor să meargă la medicul de familie.  

 Etichete: criză |  gripei |  gărzi |  Pediatria |  plină |  rămâne
Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 2   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU