06 [NOV 14] ACTUALITATE Ialomiţa
Joi, 06 noiembrie 2014

Cum să te înfrupţi din banii publici cu crucea-n mînă

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
1 vot 2390 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

D.N.A. verifică la Ialomiţa cum a folosit baronul Ciupercă Biserica

Baronii politici au identificat de ceva vreme o nouă modalitate de a folosi bani publici în interes electoral şi personal. Un exemplu este cel al preşedintelui Consiliului Judeţean Ialomiţa, Silvian Ciupercă aflat acum în atenţia procurorilor anticorupţie pentru că a alocat sume imense de bani din fondurile instituţiei pe care o prezidează. Procurorii DNA încearcă să afle de ce a fost atît de mărinimos cu Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor baronul Ciupercă şi să ia urma banilor. În mod cert, Silvian Ciupercă nu este un personaj unic în peisajul baronimii care în numele lui Dumnezeu învîrte în mod suspect “ochiul dracului“.

 

După cum se ştie, Biserica este unica instituţie care nu dă socoteală organelor statului pentru modul în care gestionează banii inclusiv cei veniţi din bugete publice. Bazîndu-se pe acest fapt, o mulţime de politicieni şi nu numai au ales să finanţeze într-un fel sau altul cu bani publici Biserica, uneori în dauna altor segmente sociale care ar fi avut mult mai multă nevoie de finanţare. Cum însă, celelalte instituţii publice sînt verificate şi monitorizate de Fisc sau Curtea de Conturi ori pot da socoteală Poliţiei Economice, Biserica a fost folosită într-un suspect concubinaj pentru dirijarea absolut dubioasă a unor mari sume de bani. Politicienii au putut avea astfel parte de celebrul “ochi al dracului“ BOR a încasat bani publici, firmele private care prestează pentru Biserică au obţinut contracte iar cei care au iscălit pentru finanţare au căpătat susţinere şi voturi. Aşa s-a închis un cerc.
 


Cazul de la Ialomiţa este emblematic şi bineînţeles, nu-i unic. Acolo, baronul Ciupercă a intrat într-un concubinaj periculos cu Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor. Potrivit presei centrale,  Preasfinţitul Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor a organizat adesea tot felul de adunări în care la loc de frunte au fost politicienii ialomiţeni dintre care n-a lipsit niciodeată baronul Ciupercă. Evident că această simplă alăturare plus, susţinerea clerului, la ordin a fost pentru Ciupercă un ajutor electoral constant. În contrapartidă, Ciupercă a dirijat sume colosale către Biserică. Asta în timp ce sistemul sanitar e aproape prăbuşit în Ialomiţa, ca de altfel, în aproape întreaga ţară. Sistemul public, bineînţeles.

 

În februarie 2013, Episcopul Vincenţiu a simţit nevoia ca în faţa a sute de enoriaşi să-l decoreze pe baronul Silvian Ciupercă cu ordinul “Crucea Sloboziei în grad de cruce aniversară“ eveniment oficiat în catedrala Episcopală din Slobozia. Peste puţin timp, probabil neîntîmplător, la propunerea preşedintelui Ciupercă, consilierii judeţeni ialomiţeni au votat un proiect de hotărîre de CJ prin care 6,3 milioane de RON au fost dirijate către “cultură, recreere şi religie“. Sănătatea a primit de la acelaşi Silvian Ciupercă doar 551.000 RON. O adevărată bătaie de joc în condiţiile în care odată ajunşi în spital, ialomiţenii îşi aduc aspirinele şi seringile de acasă. Toate acestea şi probabil multe altele s-au lăsat cu anchete DNA şi percheziţii la Consiliul Judeţean Ialomiţa şi Spitalul de Urgenţă Slobozia.

 

În această perioadă, procurorii DNA încearcă să pună cap la cap acţiunile de finanţare ale instituţiilor ialomiţene aflate sub sceptrul judeţean al baronului Ciupercă. Cum spune, însă, cazul de la Ialomiţa, nu-i deloc singular ci pare o practică întinsă la nivel de ţară. Aşadar, aviz amatorilor...Etichete: înfrupţi |  banii |  crucea |  publici
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU