14 [APR 16] ACTUALITATE Buzau
Joi, 14 aprilie 2016

Zeci de milioane de euro pentru reabilitarea termică a clădirilor

Alexandra Dinu alte articole de Alexandra Dinu
0 voturi 1098 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Sediile de firme, de instituţii publice, casele şi blocurile intră într-o nouă cursă pentru reabilitare energetică. Uniunea Europeană pu­ne la bătaie, în regiunea Sud-Est, din care face parte Buzăul, peste 54 de milioane de euro care pot fi cheltuiţi pe astfel de lucrări. Pare o sumă mare, dar dacă ne gîndim că proiectul pentru un singur imobil poate porni de la valoa­rea de 100 de mii de euro, dar poate ajunge şi la 5 milioane de euro, atunci bugetul nu mai pare aşa de mare.   Cu aceşti bani, proprietarii pot izola clădirile, dar şi conductele termice, pot instala panouri solare ori chiar lifturi. Ei suportă doar un sfert din valoarea lucrărilor, restul fiind contribuţia primăriilor şi fonduri europene, iar contribuţia persoanelor defavorizate poate fi şi mai mică.  
„Primul venit, primul servit!”
Pentru că în România, eficienţa energetică a clă­dirilor este extrem de scăzută, iar risipa de energie invers proporţională, autorităţile au gîndit o linie de finanţare prin care banii europeni să fie folosiţi pentru reabilitarea energetică. Programul va debuta luna viitoare, dar banii, deşi la o primă vedere sînt mulţi, s-ar putea epuiza rapid. În Regiunea Sud – Est sînt disponibili puţin peste 54 de milioane de euro şi se vor acorda pe principiul „Primul venit, primul servit!”. Cînd se va da startul depunerii proiectelor, la jumătatea lunii mai, proprietarii care vor să îşi reabiliteze imobilele, trebuie să aibă documentaţia deja pregătită. Un proiect poate cuprinde cel mult 10 blocuri cu regim minim P+2, construite între anii 1950 şi 1990. Sumele care pot fi atrase pornesc de la o sută de mii de euro, dar pot ajunmge şi la 5 milioane de euro. Paleta de lucrări care pot fi efectuate este mult mai amplă şi include intervenţii care mai devreme sau mai tîrziu sînt necesare. „Cine-şi poate anvelopa de unul singur, cine-şi poate închide balconul cu termopane, ferestrele din lemn copt, instalaţiile sanitare, subsoluri inundate...cine le-a înlocuit?”, a declarat Iuliana Brînzoiu, expert evaluator independent. Proprietarii vor suporta un sfert din contravaloarea lucrărilor. Dife­renţa vine de la primării şi din fonduri europene.

Clădirile cu risc seismic nu intră în program

Contribuţia proprietarilor poate fi chiar mai mică, dar numai dacă primăriile sînt de acord cu acest lucru. „Această contribuție de 25%  poate fi pînă la 3,5 % poate fi redusă  în cazul acelor categorii care pot beneficia de ajutoare sociale-veterani de război familiile acestora, familii sub nivelul mediu în ultimele 3 luni, și pensionarii”, a declarat Jenica Crăciun, director Direcţia Implementare POR ADRSE. În program nu intră clădirile cu risc seismic, monumentele istorice sau imobilele care nu au documente privind anul construirii imobilului. Mai sînt şi alte situaţii care pot complica lucrurile cum ar fi cea în care locatarii au izolat termic blocurile, fără autorizaţie. Proprietarii vor fi obligaţi să îndepărteze izolaţia respective şi să o ia de la capăt, dar în final vor obţine un nivel de performanţă energetică mult mai ridicat. Cererile de finanţare se depun în perioada 16 mai - 16 noiembrie 2016, iar de redactarea lor se ocupă primăriile. Anul trecut, la Buzău îşi manifestaseră intenţia de a intra în acest program proprietarii din 48 de blocuri aflate pe raza municipiului Buzău.Etichete: clădirilor |  milioane |  pentru |  reabilitarea |  termică
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU