26 [AUG 19] ACTUALITATE Buzau
Luni, 26 august 2019

When the hot water will flow again, Mr. Maior?

Redacţia sansanews.ro alte articole de Redacţia sansanews.ro
4 voturi 3127 vizualizari 0 comentarii news@sansanews.ro

Buzoienii așteptau reluarea furnizării apei calde, în cursul zilei de luni, dar momentul se va amâna dat fiind că noul sistem de producere a energiei termice nu este încă funcțional. Instalațiile au fost încărcate cu apă rece pentru a se vedea dacă și unde apar fisuri, dar în momentul de față cazanul care trebuie să producă agent termic nu este branșat la rețeaua de gaze.

Luni dimineață, când toată lumea aștepta cu înfrigurare ca apa caldă să curgă la robinete, RAM Buzău a venit cu un comunicat de presă prin care anunță că serviciul va fi reluat, săptămâna aceasta, fără a se preciza un nou termen. ”Așa cum am informat cetățenii municipiului Buzău racordați încă la sistemul centralizat de termoficare, săptămâna aceasta se va relua furnizarea apei calde.”  se arată în comunicatul de presă care continuă cu acuzații la adresa ECOGEN, societatea privată fiind acuzată că a forțat oprirea apei calde: ”În ultimul an a reieșit dorința imperativă a producătorului de energie termică de a crea momente de criză, care să conducă la oprirea în prima fază a încălzirii, iar din 21.08.2019 și a apei calde în municipiul Buzău. Foarte posibil ca motivele reale de găsire a fel de fel de vinovați, sunt de fapt datoriile uriașe ale ECOGEN către furnizorul de gaze, cu mult mai mari față de facturile neachitate ale regiei autonome sau cele invocate din neaprobarea tarifului în Consiliul Local Buzău.” se arată în comunicat.

La câteva ore după transmiterea acestuia, la solicitarea reporterilor Focus TV, conducerea RAM Buzău a venit cu precizări care arată de ce buzoienii nu pot avea de astăzi apă caldă. ”Am terminat racordul de termoficare, instalațiile termo-mecanice la cazanul de 10 Gcal, acum trebuie realizat racordul la rețeaua de gaze, se va face o stație de măsurare și reducere a presiunii gazelor. Când se va branșa la gaze sistemul, putem și noi să furnizăm agent termic pentru prepararea apei calde de consum.” a declarat directorul tehnic al RAM Buzău, Costel  Cozma, care a și avansat un nou termen, respectiv ziua de sâmbătă 31 august. În schimb, directorul general al Regiei Autonome, Aurel Gubandru, a făcut trimitere la textul comunicatului, în care se arată vag că, ”în această săptămână” va fi reluată furnizarea serviciului. Gubandru a mai explicat că ”Nu s-a putut (n.r. –referire la furnizarea apei calde, de astăzi) pentru că a trebuit să încărcăm toată instalația din oraș cu apă, azi au început să mai apară fisuri, luăm măsuri de izolare a lor.”
 

Apa caldă s-a oprit, miercurea trecută, în tot orașul după o dispută între conducerea Regiei Autonome Municipală și cea a companiei care producea agent termic. Ecogen a acuzat conducerea RAM că a transmis un punct de vedere către Engie (furnizorul de gaze) arătând că există pericolul iminent ca producătorul de energie termică să nu mai plătească facturile la gaze, dat fiind că nu va încasa de la regie bani, fiind în afara contractului de furnizare de agent termic către RAM. Conducerea regiei a negat că ar fi avut o corespondență, pe tema amintită, cu Engie, dar a declarat că Ecogen a întrerupt furnizarea agentului termic pentru că a rămas fără gaze, din cauza facturilor restante.

După aceste dispute, miercuri după-amaiză, 6400 de apartamente au rămas nealimentate cu acest serviciu. Primăria Buzău și regia de termoficare încearcă să pună în funcțiune un sistem care ar urma să livreze apă caldă și, la iarnă, căldură, către cele 6400 de apartamente.
 

Etichete: amanare |  Buzau |  primar Toma |  apa calda
Voteaza articolul: bun: 4  |  slab: 0   4

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU