05 [MAI 16] ACTUALITATE Buzau
Joi, 05 mai 2016

Vremea rea distruge legumicultura

Alexandra Dinu alte articole de Alexandra Dinu
1 vot 1222 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Ultima lună de primăvară a început, dar numai calendaristic, pentru că temperaturile şi aspectul general al vremii, dau senzaţia de toamnă. Pe toţi ne afectează această perioadă cu vreme rece, dar mai ales pe legumicultorii care sînt îngroziţi că nu au cum să planteze răsadurile pe cîmp. Deşi în sere munca este în plină desfăşurare, iar răsadurile cresc pe zi ce trece, cel puţin în următoarele 20 de zile, plantele nu vor ajunge în pămînt, de unde să rodească. Acest decalaj îi îngrijorează pe legumicultori, pentru că o parte din producţie s-ar pierde, iar costurile pentru întreţinerea celor care totuşi rămîn în picioare vor fi mult mai mari.                 Acest decalaj îi îngrijorează pe legumicultori, pentru că o parte din producție s-ar pierde, iar costurile pentru întreținerea celor care totuși rămîn în picioare vor fi mult mai mari.  
15-20 de zile întîrziere
 În ultimele săptămîni au fost înregistrate precipitații însemnate cantitativ și din această cauză pămîntul este foarte moale. Cei de la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău spun că cel puțin în următoarele 20 de zile nimic nu poate fi plantat. „Ploile au făcut ca terenul să nu poată fi pregătit la timp și sîntem în întîrziere 15-20 de zile, faţă de normal. Sperăm ca timpul să ne ajute, și să îngrijim culturile înfiintate în prima epocă, varză, ceapă, mazare, morcov, dar nu pot fi întreţinute, plivite, pentru că terenul este moale”, a declarat ing. Costel Vînătoru, cercetător la Stațiunea Legumicolă Buzău .

Încălzirea bruscă, o altă problemă

Nu doar terenul moale i-a împiedicat pe legumicultori să planteze răsadurile în pămînt, ci şi tempe-raturile. Anumite plante, cum sînt tomatele, ardeii şi vinetele care sînt iubitoare de căldură, au nevoie de temperaturi stabile, de 18-20 de grade pentru a se dezvolta în aer liber, ori, în ultimele săptămîni, mercurul din termometre abia da­că a atins, în unele zile, 20 de grade. Consecinţele vremii sînt capitale. O întîrziere de 20 de zile, apropie plantatul de perioada de caniculă, un alt mare dăunător al recoltelor.  Cei mai mulți ar pierde sume importante de bani pentru întreținerea plantelor. „Vin căldurile acelea mari dintr-o dată și plantele nu sînt dezvoltate, și nu rodesc, se îmbolnăvesc, rămîn pe loc, producţia nu mai este de calitate, pe urmă apar boli, dăunători, cheltuieli mult mai mari cu întreținerea acestor culturi”, spune Costel Vînătoru. Problema este aceeași și la micii producători. Mihail Cucu din localitatea Mărăcineni este îngrozit. În această primăvară va arunca o cantitate mare de răsaduri pentru că nu a reușit să le vîndă, și nici nu poate să le planteze: „Nu putem să plantăm răsadurile, am şi ceapă roşie, pe care trebuie să o plantez, s-a culcat. Din cauza vremii nu putem să pregătim terenul, este foarte moale, nici nu poţi să plantezi, nici să îl pregăteşti. Oamenii nu au cum să le plateze. Destul de greu...începînd din primăvară şi la salată şi la spanac și la răsaduri investim mult în lemne, nu avem ce face”, spune agriculorul. Vestea bună este că vremea dă semne că se îmbunătățeste, începînd de astăzi. Cu toate astea, pînă cînd terenul va fi propice plantării, vor dura zile în șir.Etichete: distruge |  legumicultura |  Vremea
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU