08 [AUG 19] ACTUALITATE Buzau
Joi, 08 august 2019

Vin puțin și scump: cum se prezintă recolta de struguri din acest an

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 1982 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Primul must din pogdoriile Dealul Mare va putea fi degustat în mai puțin de o lună. Soiurile roșii de struguri au început să se coacă, iar oenologii vor începe în scurt timp testele care le vor indica perioada propice culesului. Până atunci, cei mai mulți dintre producători știu deja la ce să se aștepte după un an destul de greu din punct de vedere meteorologic.

Grindina și umiditatea excesivă au diminuat producțiile. Așadar 2019 va aduce pe mesele românilor vin mai puțin și mai scump. Viticultorii estimează că prețurile vor crește în special la vinurile vrac și cu până la 20% la cele îmbuteliate.

”Am avut două mari probleme anul acesta, au fost două perioade în care am fost afectați de fenomene meteo extreme, anume grindina:  una în perioada de lăstar de 5 cm unde s-a redus producția pe anumite suprafețe până la 90 la sută și în perioada de prepârgă unde a fost afectate în proporție de 50 la sută rodul adică strugurii”, a explicat oenologul Șerban Gheorghiu.  

Lucrările suplimentare și tratamentele repetate se regăsesc în costurile de producție care au depășit cu mult cheltuielile medii prognozate la început de an, mai spune oenologul:  ”Un cost pe hectarul de vie, un cost  rezonabil ar fi de circ a2000 de euro, anul acesta am intervenit de mai multe ori, cu multe lucrări asupra solului, fiind umiditate mare, au crescut buruienile mult mai repede. Având și vie în sistem ecologic unde tratamentele se fac mai des decât cele clasice, și dacă plouă trebuie să repeți, automat au fost costuri mult mai mari.”.   
Producțiile de vin, deși mai mici, vor fi, totuși, de o calitate excepțională. Pe măsura calității va fi și prețul. Cele mai mari creșteri sunt estimate pentru vinul vrac, din soiurile roșii.
Etichete: Buzau  |  productie |  recolta |  vin |  struguri
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU