16 [APR 18] ACTUALITATE Buzau
Luni, 16 aprilie 2018

(VIDEO) Ziua grătarelor în cimitire

Cătălina Jingoiu alte articole de Cătălina Jingoiu
0 voturi 2156 vizualizari 0 comentarii business2b@focustv.ro

S-au încins din nou grătarele în cimitirele din Buzău. De Paștele Blajinilor, romii s-au strîns la mormintele rudelor, le-au pomenit și au încărcat mesele cu bunătăți, convinși că cei adormiți vor primi pomana pe lumea cealaltă. Chiar dacă li s-a recomandat să renunțe la această tradiție, romii spun că o vor urma pînă la sfârșitul zilelor. 


În prima zi de luni după Duminica Tomii, zi în care se sărbătorește Paștele Blajinilor, romii au mers de dimineață la mormintele celor plecați din această lume. Au întins mesele și au dat drumul la grătare pentru ca toată mîncarea dată pentru sufletele morților să fie caldă. Pe mesele amenajate în cimitire au fost și ouă roșii, exact ca la Paște. Mesele îmbelșugate au arătat că romii nu se uită la bani cînd vine vorba despre despre pomană pentru sufletele celor dragi pe care i-au pierdut. 


Clanul Măcelaru, una dintre cele mai înstărite familii de romi din Buzău, are îngropați în cimitirul Sfîntul Gheorghe, mai mulți lideri ai săi, printre care cei cunoscuți sub numele de Leonte și Kenedi. Pentru sufletele lor, dar și ale celorlalte rude decedate, s-a strîns toată familia să dea de pomană la cimitir. ”Noi facem grătare, în fiecare Paște de Blajini, pentru că aburul care iese din grătar, se spune, c ajunge la cel mort și el servește masa cu noi. Le mulțumim oamenilor care ne înțeleg, noi nu o facem în scop personal, noi respectăm o tradiție.” a explicat Liviu Andronache, zis Vanghele, un important lider al romilor din Buzău. 


Paștele Blajinilor se mai numește Paștele Mic sau Paștele Morților. "Blajinii" sunt cei trecuţi în lumea celor drepţi și există în popor credința că, în lunea după Duminica Tomii, sufletele lor umblă libere pe pămînt. Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU