25 [SEP 19] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 25 septembrie 2019

Viața la țară fără medic de familie

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 3028 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro


Buzăul râmâne fără medici de familie. Semnalul de alarmă este tras de Casa Județeană  de Asigurări de Sănătate care a vorbit despre criza care se adâncește odată cu trecerea anilor, pe fondul pensionărilor. Nu mai puțin de 11 comune nu au în prezent medic de familie, iar pentru a nu rămâne fără asistență medicală, localnicii sunt nevoiți fie să aștepte un alt doctor, care ajunge la ei câteva ore pe săptămână, fie să parcurgă zeci de kilometri până la cel mai apropriat cabinet. Din păcate, oricâte condiții au fost create pentru a aduce medici la sate, primarii nu au reușit până acum să rezolve această criză.


Sate întregi fără medici de familie, bătrâni care merg zeci de kilometri până la primul cabinet, copii care nu au văzut în școala lor niciodată un doctor. Este imaginea care se conturează în localitățile unde nu există medic de familie și din păcate numărul lor crește de la an la an. În județul Buzău există în  acest moment nu mai puțin de 11 comune care au cabinete medicale fără medici.
Semnalul de alarmă a fost tras de conducerea Casei Județene pentru Asigurări de Sănătate, care a vorbit în ședința  Colegiului Prefectural despre criza medicilor de familie care se adâncește odată cu trecerea timpului, pe fondul pensionării doctorilor  aflați acum în activitate.
Singura soluție pe care au găsit-o până acum autoritățile pentru ca mii  de oameni să nu rămână fără o asistentă medicală primară a fost ca asistații să fie arondați altor medici din localitățile limitrofe. De exemplu, la Bozioru, o comună aflată la aproape 50 de kilometri de municipiu Buzău , ajunge medicul din Brătilești. Acesta poate face vizita medicală o singură dată pe săptămână, joia, de la ora 13.00. Adică mult prea puțin în comparație cu nevoile oamenilor, așa că aproape  jumătate dintre localnici au optat pentru alte soluții.  ”Mai ales că populația e îmbătrânită e destul de greu! Dar îl avem pe domnul Pleșa, de la Brăești, care are mai multe localități: are Brăești, are Brătilești, Bozioru, Odăile și mi se pare și Chiliile. Un om de nota 10, dar este peste puterile dânsului: nu face față! Copiii..e o situație mai delicată: școala nu are contract cu domnul doctor, deci, domnul doctor nu poate să facă și școala, în schimb asigurăm asistența la școală prin asistentul comunitar, care este angajatul primăriei, dar nu și medic! O parte dintre dânșii au plecat la alți medici de familie: în Buzău, în localitățile vecine – gen Cozieni, Pârscov – iar urgențele..la 112! ”, a declarat Valentin Grigore, primarul comunei Bozioru.
O situație care se găsește în toate cele 11 localități, cea mai îndepărtată fiind la aproape 70 de kilometri de municipiul Buzău.
Mai sunt însă și situații unde s-au încheiat contracte pentru puncte de lucru la sate sau în localitățile cu medic titular cum ar fi Smârdan, Mitropolia, Năeni, Pietroasele, Pardosi, aici fiind remediată, într-o mică măsură, lipsa asistenței medicale primare.Etichete: familie |  medic |  Viața
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU