20 [APR 17] ACTUALITATE Buzau
Joi, 20 aprilie 2017

Vestigiile arheologice de la Rîmnic, acoperite cu nisip

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
0 voturi 2115 vizualizari 0 comentarii

Vestigiile arheolo­gice scoase la lumină odată cu surparea asfaltului şi formarea unui crater imens chiar lîngă şoseaua europeană, la Rîmnicu Sărat, vor fi conservate. Aşa au decis specialiştii şi autorităţile locale, în urma unor ample analize, aşa că ieri craterul a fost acoperit cu nisip. În ultimele săptămîni, arheologii care au făcut săpături la Rîmnicu Sărat au ajuns la concluzia că exact sub D.N.2 E85 se întinde o pivniţă veche de trei secole.

În aceste condiţii, specialiştii anunţau că există două variante: prima- beciul subteran să fie acoperit cu nisip. Cealaltă variantă, pentru care optau arheologii, ar fi fost ca hruba să fie transformată într-un muzeu de sit, după modelul celui amenajat de un investitor privat la un hotel din Mangalia, acolo unde săpăturile făcute chiar în incinta hotelului au scos la iveală ruinele cartierului sudic al Cetății Callatis. Din lipsă de fonduri însă, în final s-a stabilit ca situl arheologic de la Rîmnicu Sărat să fie conservat. Astfel că ieri, craterul de lîngă D.N.2 E85 a fost acoperit cu nisip.

"Avînd în vedere rezultatele investigaţiilor şi celorlalte cercetări privind memoriul tehnic de specialitate pentru siguranţa la transport s-a luat acestă decizie: de conservare. Se respectă toate regulile unei conservări arheologice-strat de nisip, după toate reglementările în domeniu. Toată zona respectivă este expertizată de către specialişti ca fiind zonă de sit urban şi în orice moment se poate deco­perta şi redescoperi şi pune în valoare în măsura în care resursele sînt pentru a exploata din punct de vedere arheologic, istoric această descoperire", a declarat viceprimarul municipiului Rîmnicu Sărat, Ştefan Torcărescu.

Parcarea interzisă

Un lucru este clar: în zona în care asfaltul s-a surpat în luna februarie, nici o maşină nu va mai putea fi parcată, pentru a evita o altă situaţie precum cea din urmă cu două luni. În ceea ce priveşte restricţiile de circulaţie, o eventuală decizie privind ridicarea lor va fi luată doar de către Consiliul Local, după o analiză serioasă. Reamin­tim, imediat după surparea asfaltului în centrul municipiului Rîmnicu Sărat, traficul greu a fost deviat pe o stradă paralelă cu D.N.2 E85. În plus, a fost instituit sens unic pe strada respectivă şi a fost impusă o limită de viteză de 30 de kilometri pe oră.Etichete: groapa |  acoperite |  arheologice |  nisip |  Ramnic |  Vestigiile
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU