29 [IUL 19] ACTUALITATE Buzau
Luni, 29 iulie 2019

Vești bune pentru fermieri. Iată ce a înființat Guvernul!

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
0 voturi 1701 vizualizari 0 comentarii
Ministrul Daea, la Buzău

 

Vești bune pentru fermieri. Prezent în week-end la Buzău, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vorbit despre înființarea Casei Române de Comerț Agroalimentar, o societate comercială prin care se va crea un mecanism național ce va asigura achiziția producției de la fermieri, sortarea, procesarea primară și distribuția către rețelele comerciale interne sau de export.  Executivul a votat înființarea acestei entități încă de anul trecut, însă deocamdată lucrurile stagnează.

„Prin această Casă de Comerț putem să valorificăm produsele acestea care se prezintă. Suntem la faza de început, nu dați o dată, decât o dată exactă pentru că oamenii așteaptă aceste lucruri, deci cât de curând cu putință. Așa e la început, mai greu pleacă lucrurile. Nu toată lumea are încredere într-un demers pe care vrem să-l facem, însă nevoia de a face această Casă de Comerț este atât de mare încât orice opreliște, chiar birocratică fiind, este și va fi depășită.”, a declarat Ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Prin Casa Română de Comerț, fermierilor ar urma să li se asigure răsaduri de bună calitate, după care recolta ar urma să fie achiziționată pe loc şi la preţul corect al pieţei. Un alt pilon este reprezentat de o reţea de centre regionale de însilozare, depozitare şi procesare industrială, funcţia de bază a unui asemenea centru fiind cea de a asigura sortarea, ambalarea şi depozitarea în condiţii corespunzătoare a produselor agricole. Totodată, se are în vedere crearea unei reţele naţionale de magazine, dezvoltată în special în centrele de mare consum, capabilă să asigure piaţa internă cu produse agroalimentare proaspete şi procesate de origine autohtonă care să contribuie, între altele, şi la echilibrarea balanţei comerciale sectoriale.

„Este firesc, omul când realizează producție, se gândește să o și valorifice. Nimeni nu lucrează degeaba și lucrează într-o perspectivă de a câștiga, motiv pentru care această unitate, această societate, Casă de Comerț Agroalimentar vine pe această traiectorie de a sprijini, prin valorificarea produselor pe care le au fermierii, în așa fel încât aceste produse să nu se deprecieze și să fie valorificate în întregime. Nu tot timpul vom avea posibilitatea și nu există o asemenea posibilitate nicăieri, în lume, să valorifici produsele în stare proaspătă, motiv pentru care aici avem un plan foarte ambițios de a realiza unități de prelucrare, în așa fel încât să valorificăm întreaga producție și, evident, cu timpul, iată că avem de astăzi, din acest an, sunt fructe, cred că pepenii pleacă la export, sunt cooperative care s-au așezat pe acest culoar de interes de a valorifica întreaga producție, inclusiv prin soluția aceasta de a exporta, dat fiind faptul că, în România se realizează producții de foarte bună calitate.”, a mai spus Petre Daea.

Proiectul are rolul de a sprijini fermierii și fermele românești pentru a-și putea valorifica producția mai repede și mai ușor, dar și de satisfacere a cererii pieței interne de produse de calitate și sigure pentru consum. 


Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU