08 [FEB 17] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 08 februarie 2017

Veste proastă! Conversia creditelor în franci elveţieni, la cursul istoric, neconstituţională

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
0 voturi 819 vizualizari 0 comentarii laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro

Buzoienii cu credite în franci elveţieni au primit ieri o veste proastă. Preşedintele Curţii Constituţionale a anunţat că legea care ar fi permis persoanelor cu credite în franci elveţieni să-şi convertescă în lei datoria la banci, a fost declarată neconstituţională deoarece încalcă principiul bicameralismului.
"Nu se poate face conversie la data la care s-a luat creditul. Soluţia la data încheiererii contractelor e greşită. Principalul motiv pe care am respins acesastă lege e încălcarea principiului bicameralismului", a anunţat Dorneanu.

Potrivit preşedintelui CCR, Valer Dorneanu, citat de Mediafax, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a stabilit că legea este neconstituţională cel puţin din două mari motive. Primul motiv menţionat de Dorneanu ţine de "încălcarea gravă a principiului bicameralismului" în sensul că între propunerea legislativă care a început la Senat şi pînă la actul adoptat de Camera decizională există o diferenţă substanţială. "Senatul a adoptat legea în formula pe care au redactat-o iniţiatorii, iar la Camera Deputaţilor au fost modifcate practic aproape toate articolele", a spus Dorneanu. Al doilea motiv ţine de faptul că CCR a considerat că soluţia pe care a adoptat-o Camera Deputaţilor, de reconversie la data încheierii contractului, este greşită şi nu corespunde nici unor directive europene. "Aici, instanţele urmează să aplice şi principiul impreviziunii pe care l-am dezvoltat la celelalte decizii", a spus Dorneanu.

O decizie amînată

O decizie era aşteptată încă din noiembrie 2016, dar a fost amînată de judecătorii Curţii Constituţionale pentru 18 ianuarie şi, apoi, pentru 7 februarie 2017. Conform ultimelor date ale Băncii Naţionale a României, în toamna anului trecut existau circa 40.000 de contracte de împrumut în franci elveţieni. Situaţia tensionată din România a creat o fluctuaţie a monedei naţionale în raport cu principalele valute. Francul elveţian a închis anul 2016 la o paritate de 4,1998 lei, atingînd marţi, 7 februarie valoarea de 4,2139 lei. În 2015, valoarea medie anuală a monedei elveţiene a fost de 4,1684 de lei pentru un franc, după ce în 2014 BNR cota un franc elveţian la 3,6592 de lei.Etichete: Conversia |  creditelor |  cursul |  elveţieni |  franci |  istoric |  neconstituţională |  proastă |  Veste
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU