17 [OCT 19] ACTUALITATE Buzau
Joi, 17 octombrie 2019

Verdict după 4 ani, într-un dosar celebru. Cine sunt inculpații?

Cătălina Jingoiu alte articole de Cătălina Jingoiu
0 voturi 3307 vizualizari 0 comentarii business2b@focustv.ro

Judecata într-un dosar penal cu mare impact la nivelul opiniei publice se apropie de final, la instanța de fond. Cazul afaceriștilor de naționalitate turcă, aflați în spatele unor societăți din domeniul panificației și trimiși în judecată pentru constituire de grup infracțional organizat, evaziune fiscală, delapidare, spălare de bani și alte infracțiuni economice, se află pe rolul Tribunalului Buzău de 4 ani, fiind unul dintre cele mai vechi de la instanța buzoiană. Zilele trecute, au fost programate, în două zile consecutive, ultimele ședințe de judecată, iar instanța a rămas în pronunțare la data de 30.10.2019.


Magistrații au avut de analizat acuzațiile anchetatorilor privind prejudicierea statului român printr-o serie de presupuse infracțiuni economice. Pe scurt, procurorii au susținut că afaceriștii turci achiziționau grâu, fără acte, îl prelucrau și îl foloseau ca materie primă în brutăria proprie, pentru ca banii negri astfel obținuți să fie folosiți în interes personal. În acest dosar există nouă inculpați, dintre care doar șase sunt de naționalitate turcă, restul fiind angajați ai societăților controlate de cetățenii străini.


Soluția este atent urmărită având în vedere rezonanța acuzațiilor. Trebuie amintit că au existat, la un moment dat, informații care sugerau faptul că banii negri obținuți de afaceriștii turci ar fi fost scoși din țară, cu sacoșa, de conaționali ai acestora și ar fi fost folosii pentru finanțarea unor structuri paramilitare precum PKK. Pornind de la același dosar, s-au extins cercetările în legătură cu o presupusă tentativă de mituire a unui fost prefect de Buzău pentru ca acesta, la rândul lui, să fi intervenit pe lângă un angajat al DSVSA care controlase o firmă a turcilor. În cadrul procesului de la Tribunalul Buzău, aceste piste nu au fost urmărite, pentru că nu fac obiectul cauzei.

Interesant este că, în aprilie anul acesta, judecătorii buzoieni au încuviințat ca patru cetățeni turci (alții decât cei 9 inculpați) care aveau legătură cu acest dosar și care nu fuseseră cercetați în România, ei părăsind țara în timpul anchetei, să fie investigați de autoritățile din Turcia. Cei patru pentru care s-a încuviințat transferul procedurii penale către autoritățile judiciare din Turcia sunt suspectați de infracțiuni economice similare cu cele judecate la Buzău, respectiv sprijinire de grup infracțional organizat, complicitate la delapidare și spălare de bani, evaziune fiscală și fals în evidențe contabile.  Prejudiciul rezultat, în acest dosar, după două rapoarte de expertiză contabilă, este sub valoarea de 100 000 de euro.

Ancheta a fost derulată de Biroul Teritorial Buzău al DIICOT, procuror de caz fiind fostul șef al structurii, procurorul Nicolaie Petroșel, pensionat între timp. În cauză a existat și suport informativ din partea ofițerilor SRI.Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Buzău, în octombrie 2015. Exista, la acel moment, o presiune privind începerea procesului, dat fiind, pe de o parte, interesul public pentru cauză, dar și nemulțumirile afaceriștilor turci care aveau activitatea blocată din cauza investigațiilor. De altfel, aceștia au și protestat, la un moment dat, în fața Primăriei Buzău, acuzându-l pe procurorul de caz de rea intenție pentru că, prin măsurile luate, blocase activitatea economică a firmelor cu acționariat turcesc.Etichete: afaceristi turci |  Buzau |  DIICOT |  SRI |  verdict |  dosar
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU