26 [SEP 14] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 26 septembrie 2014

Val de procese împotriva băncilor

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
1 vot 1140 vizualizari 0 comentarii laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro


Obligaţi să plătească taxă de timbru
Războiul dintre bănci şi clienţii nemulţumiţi se poartă şi la Tribunalul Buzău, unde ieri a fost programat un termen într-unul dintre dosare, încheiat însă cu o amânare. Clienţii cer judecătorilor de la secţia de Contencios administrativ şi fiscal anularea clauzelor abuzive precum cele privitoare la comisioanele de risc, ori de acordare. Instanţa buzoiană nu are însă o practică unitară, şi potrivit avocatei Alexandra Nistor, unii judecători impun achitarea taxei de timbru, alţii dau altă interpretare legii şi primesc cererea netimbrată. 
Aceste taxe de timbru pot ajunge până la 2.000-3.000 de lei în funcţie de valoarea contractului, sume ce trebuie achitate de reclamant, adică de clientul care vrea să se judece cu banca din cauza costurilor suplimentare ale creditului. Chiar şi în aceste condiţii numărul celor care speră într-o salvare din partea Tribunalului este în continuă creştere, mulţi fiind încurajaţi şi de precedentele create în ţară, unde unora dintre clienţi judecătorii le-au dat dreptate.

 


Aproape toate băncile care au sucursale în Buzău au fost reclamate în instanţă. Prin avocaţi, zeci de clienţi nemulţumiţi au cerut anularea clauzelor abuzive din contractele de credit imobiliar. 

Oamenii susţin că băncile la care s-au împrumutat cu ani în urmă i-au împo­vărat mai mult decât pot duce cu tot felul de comisioane. 

Titularii de contracte de credit imobiliar se luptă de multă vreme să obţină reducerea ratelor la bănci. Sunt în special oameni care au contractat credite în franci elveţieni, aceştia fiind cel mai afectaţi. Iniţial au bombardat cu reclamaţii Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului, şi pentru că nu au avut succes şi-au îndreptat speranţele către Justiţie. Pentru ca demersul să aibă sorţi de izbândă, individual sau organizaţi în grupuri, au apelat la avocaţi cu experienţă în litigiile cu unităţi bancare şi s-au introdus acţiuni civile la instanţele competente să judece astfel de cauze. 

Alexandra Nistor spune că, în calitate de avocat, reprezintă câteva sute de persoane ce au de restituit credite la bănci. În colaborare cu o colegă de breaslă de la Târgu Mureş, avocata cere, în numele unui grup de 300 de clienţi, ca aceştia să restituie creditele la valoarea pe care o avea moneda, în speţă francul elveţian, în momentul contractării creditului, precum şi restituirea de către bancă a diferenţei de curs valutar suportată până acum de titularii creditului. 

Acţiunea a fost introdusă la Tribunalul Bucureşti, care urmează să stabilească un prim termen de judecată.Etichete: credite |  opc |  banci
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 1   -1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU